Minimálisan gyengült a Fidesz

Januári adatok.

A lényeg azonban változatlan, a kormánypártok továbbra is meggyőző fölénnyel vezetnek az Iránytű Intézet kutatása szerint - írja a Magyar Nemzet. A biztos szavazók között a Fidesz-KDNP a decemberi 50 százalék után januárban 48 százalékon áll, a Jobbik a múlt havi 21 után most 22 százalékot ért el.

A harmadik erő pozíciójáért hárman is versenyben vannak: az MSZP nyolc, a Demokratikus Koalíció hét, és az LMP is hét százalékon áll.

A bejutásért harcoló pártok közül a Momentum a legerősebb három százalékkal, az Együtt két, a Párbeszéd egy százalékos.

A teljes népességben is hasonló a helyzet, a kormánypártok minimális csökkenést könyvelhetnek el, a Jobbik minimális erősödést. Itt a Fidesz-KDNP 33, a Jobbik 17 százalékon áll, a szocialistáknak hat, a DK-nak és az LMP-nek öt-öt százalékos a támogatottsága.

A kutatás szerint az emberek 14 százaléka bizonytalan, nyolc százalék nem válaszolt, hét százalék nem akar szavazni. Ha a táborok összetételét vizsgáljuk a 18 és 29 év közöttiek esetében a Jobbik áll a legjobban 26 százalékkal, az LMP-nél ez az arány 22, az MSZP-nél 21, a Fidesz-KDNP-nél csak 13 százalék.

Fele-fele

Szintén ma jött ki a Závecz Research friss felmérése, melynek legfontosabb adata, hogy nagyjából ugyanannyian szeretnének kormányváltást, mint a jelenlegi kurzus maradását. 40 százalék új politikai vezetést szeretne, míg 38 százalék az Orbán-kormány folytatását szorgalmazza. 22 százalék nem tudja, hogy mi legyen.

(fotó: Béli Balázs/Alfahír)