Vona Gábor: a Jobbik-kormány egyik első feladata, hogy megmentse az alapellátást

Ha az alapellátás összeomlik, „az magával fogja rántani az egész egészségügyet”.

„Szörnyű, de a magyar egészségügyben dolgozók egészségügyi állapota rosszabb, mint a magyar átlag. Akiknek a mi gyógyításunk a hivatásuk, betegebbek, mint mi”

- mutatott rá Vona Gábor az egészségügyi rendszer fenntarthatatlanságára.

Ebben az adatban a Jobbik miniszterelnök-jelöltje szerint benne van a magyar egészségügy minden kínja és baja, és az is, miközben

„nem csinál semmit ez a kormány a magyar egészségüggyel, pedig mindenhol ég a ház”

- fogalmazott.

Vona Gábor szerint a legnagyobb probléma azonban, és amiről ennek ellenére a legkevesebbet beszélünk, az az alapellátás.

„A háziorvosi szolgálat össze fog omlani, ha nem teszünk valamit sürgősen”

- jelentette ki a politikus, felidézve: egyre több a betöltetlen praxis, egyre idősebb az állomány, egyre kisebb az utánpótlás.

S ha az alapellátás összeomlik, „az magával fogja rántani az egész egészségügyet”, miközben jelenleg nem tesznek ez ellen semmit, és nem is beszélnek róla.

Orbán Viktor kihívója leszögezte: a Jobbik-kormány egyik első feladat az lesz, hogy megmentse az alapellátást, hogy megbecsülje társadalmilag és anyagilag a háziorvosokat, és hogy vonzóvá tegye ezt a pályát.

Elképesztő adatok: a magyar közösségi egészségügy szegényellátássá züllik

A magyar társadalom számára még mindig az egészségügy helyzete (32 százalék) a legfontosabb, bőven előzi az alacsony bérek (17 százalék) és a migráció (17 százalék) témáit - hangzott el a Civitas Intézet héten rendezett egészségügyi konferenciáján.Azonban hiába a kiemelt figyelem, mégis egészen nyilvánvaló, szemünk előtt zajló folyamatok felett sikkad el a tekintetünk - még úgyis, hogy az egészet a saját bőrünkön érezzük (bocsánat a képzavarért!).

Ugyanakkor szólt a többi „millió más feladatról” is:

csökkenteni kell a várólistákat, növelni kell a krónikus betegségek gyógyszerár-támogatását, a demenciával, mint a jövő nagy problémájával is kezdeni kell valamit, illetve a magyar társadalom fogászati helyzetén is javítani kell a választások után.

Interjú Selmeczi Kamillal, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének (FAKOOSZ) elnökével:

El kell érni a nyugat-európai átlagot a háziorvosok bérénél - kevesebb mint 5 évünk maradt erre

A legfrissebb hivatalos adatok szerint már nincs rekordközelben, de még mindig háromszáz felett van a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok száma Magyarországon. Bár már túlléptünk a huszonnegyedik órán, de most is lenne mód arra, hogy tompítsunk az orvoshiány hatásán - amennyiben lenne erre politikai akarat. Az okokról az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének (FAKOOSZ) elnökével beszélgettünk.