Német lap: Orbánék valótlan, alternatív tényekkel vezetik félre a magyar lakosságot

A Die Welt című német konzervatív lap kemény hangvételű cikkben foglalkozott a "Stop Soros" elnevezésű törvényjavaslat-csomaggal, illetve a magyar választók nyugatlanító manipulálásával.

A Die Welt az online kiadásában Mit vár Orbán a Soros elleni kampánytól címmel közölte Boris Kálnoky összeállítását, amelyben a szerző kiemelte, hogy a Soros György elleni vádaskodásban nincsen semmi új, de Orbán Viktor magyar kormányfő pártja

"olyan hangot üt meg, amelyhez képest az eddigi retorika viszonylag ártalmatlannak tűnik".

Hozzátette: a Fidesz azt üzeni az áprilisi parlamenti választást felvezető kampányban, hogy aki nem akar "migránsokat", az a kormánypártra szavaz, és "aki másra szavaz, az migránsokat akar".

A többi között kifejtette:

a Soros György elleni fellépés "tiszta választási cirkusz", amelynek "nyugtalanító következményei" vannak, ugyanis "a lakosságot tudatosan »alternatív tényekkel« mozgósítják, amelyek nem gyökereznek a valóságban", és "rendkívül problematikus légkört okoz az egyre harsányabb hangulatkeltés", amelyben Soros György "zsidó vallására tekintettel egyre gyakrabban jelentkeznek antiszemita hangok".

Ebben a helyzetben "az állam vagy a nép ellenségeként lehet megbélyegezni politikai ellenfeleket, és a hatóságokat is mozgósítani lehet ellenük" - írta Boris Kálnoky, kiemelve: egy határ átlépését jelenti, ha egy kormány listázza a neki nem tetsző szervezeteket, adóigazgatási eszközökkel lép fel ellenük, és rendőri intézkedéseket hoz tagjai ellen, és ez egy olyan kormányra is vonatkozik, amely "az »illiberális demokráciára« esküszik".

A Die Welt cikke felidézte, hogy Állami Számvevőszék több pártra is súlyos büntetéseket rótt ki, miközben a Fidesz pénzügyeit nem vizsgálta. A belpolitikai ellenfelekre nehezedő egyre növekvő nyomás aggasztó jel a jogállamiság magyarországi állapotára nézve – írta a lap.

 

 

 

 

Forrás
MTI nyomán