Már az ügyészség is tud Vona Gábor Facebook-oldala elleni támadásról

Fennáll ugyanis a személyes adattal visszaélés vétség gyanúja. 

Tényi István fordult még tegnap éjszaka az V. kerületi Ügyészséghez, véleménye szerint fennáll személyes adattal visszaélés vétség gyanúja Vona Gábor Facebook-oldala elleni támadás kapcsán.

Jobbik: támadás érte Vona Gábor Facebook-oldalát

A párt azt írja: a támadás során rövid időn belül több ezer új külföldi követője lett az oldalnak, melyek egytől-egyig kelet-ázsiai álprofilok voltak. Az oldal néhány óra alatt érte volna el így az 500.000 rajongót. A manipulációs kísérletet a Jobbik munkatársai elhárítottak, az álprofilokat fokozatosan távolítják el az oldalról.

Mint ismert, szerda délután több ezer ázsiai kamuprofil követője lett a Jobbik miniszterelnök-jelöltjének a Facebookon, az egyelőre még ismeretlen szándékú kísérletet a párt munkatársai azonban elhárították.

Tényi bejelentésében arról ír, a személyes adattal visszaélés vétség megállapításának feltétele a haszonszerzési célzat, vagy célzat nélkül is a jelentős érdeksérelem, mint eredmény. A jelentős érdeksérelem, mint eredmény érintheti a sértett közéletét, vagy magánéletét is. Az érdeksérelem lehet anyagi jellegű joghátrány, valamint immateriális sérelem – ilyen a becsület, a jó hírnév, a szakmai tekintély, a családi élet zavartalansága. Az érdeksérelemnek objektíve jelentősnek kell lennie, a jelentéktelen, vagy a sértett túlérzékenysége folytán túlértékelt sérelem esetén a bűncselekmény megállapíthatósága kizárt.

Felidézi, hogy a Btk. szerint

"aki a személyes adatok védelméről vagy kezeléséről szóló törvényi rendelkezések megszegésével haszonszerzési célból vagy jelentős érdeksérelmet okozva jogosulatlanul vagy a céltól eltérően személyes adatot kezel,"

az akár 1 évet is kaphat.

Persze, minősített esetben a büntetési tétel is emelkedik.

Tényi István indítványozza, hogy az ügyben a tényállás tisztázása érdekében az ügyészség rendeljen el feljelentés-kiegészítést.