A német zsaruk legalizálnák a füvet

A német bűnüldöző szervek legbefolyásosabb érdekvédelmi szervezete, a Bund Deutscher Kriminalbeamter (BDK) vezetői szerint épp ideje, hogy Németországban dekriminalizálják a könnyűdrogok fogyasztását - írja a 444.

André Schulz, a szervezet vezetője a Bildnek úgy nyilatkozott, hogy a tapasztalatok szerint semmi értelme továbbra is bűnügyi esetként kezelni a marihuána szívását vagy majszolását, és a büntetőjognál sokkal hatékonyabb megoldásokat is ismer a jelen drogpolitikája.

Schulz kifejtette:

az emberiség történetében mindig is voltak kábítószerek, ezt a jelenséget egy modern társadalomnak ideje elfogadni és kezelni.

A BDK szerint a  gyermek- és ifjúságvédelmi rendszer fejlesztésére kellene több időt, energiát és forrást szánni.

Bár a német társadalom elfogadó a könnyűdrogok használatával kapcsolatban, a többség még mindig ellenzi a legalizálást.

Németországban a téma aktualitását az adja, hogy márciusban legalizálták a marihuána orvosi célú felhasználását. A betegbiztosítói rendszer ugyanakkor szigorúan kezeli ezt a lehetőséget, és csak olyan esetekben engedélyezik, amikor nem látszik más mód a hatékony fájdalomcsillapításra.

A BDK javaslatai szerint ugyanakkor továbbra is büntetni kellene azt, aki marihuána befolyása alatt vezet és másokat veszélyeztet.