Elég az uszításból! Mi lesz a nyugdíjasokkal?

Nem álhírekre, hanem rendes nyugdíjakra van szükségük.

Jól mutatja, hogy a Fidesz mennyire komolyan gondolja a nyugdíjasokra való építkezést az, hogy miközben a kivándorló fiatalokkal szóba sem áll, a nyugdíjasoknak tízezer forintot küld, és telefonon hívja fel őket azzal a hazugsággal, hogy Vona Gábor valami csúnyát mondott róluk. Az áprilisi választáson így a demográfiai válság miatt egyre nagyobb választói szerepet betöltő nyugdíjastársadalom olyan döntő szerepbe került, amit Orbán Viktorék nem véletlenül akarnak mindenáron magukhoz kötni, akár hazugságok és be nem teljesített ígéretek árán is.

Mert a valódi segítség a NER rengeteg pénzét vinné el, így továbbra is maradnak a látszatintézkedések és az uszítás.

Nézzük meg, mégis mire számíthat ez a társadalmi réteg? A Fidesz szokás szerint nem csinál választási programot, sem kormányprogramot, egyszerűen folytatni akarják a szakmai konzultációk nélküli hirtelen döntéseikre alapozó politikájukat azzal, hogy közben néha soron kívüli nyugdíjemelést, és nyugdíjprémimumot emlegetnek. Fő kihívójuk, a Jobbik eközben differenciált nyugdíjemelésről, a nők 40 mellett a férfiak 40 bevezetéséről beszél.

Igazságosabb, és ésszerűbb nyugdíjszámítást- és emelést vezetne be a Jobbik

A politikus a nyugdíjrendszerről tartandó keddi parlamenti vitanap kapcsán elmondta: a Jobbik szerint a magyar állam keveset költ a nyugdíjrendszerre, hiszenmíg 2009-ben Magyarország még a GDP 11 százalékát fordította erre a célra, addig 2014-ben már csak 9 százalékot, miközben az európai uniós átlag 13 százalék.Szintén nagy problémának tartotta, hogy az alacsony bérek miatt egyre több idős ember kap nagyon kevés nyugdíjat, és különösen jellemző ez bizonyos ágazatokban, így

A legutóbbi mérések szerint az ország népességének 27 százaléka, azaz durván 2,7 millió ember részesült nyugdíjban, miközben az öregségi nyugdíj átlagos összege 110 ezer forint volt. Ezt ráadásul –mutatván, hogy mennyire igazságtalan a rendszer- még bőven felhúzzák a kommunista diktatúra alatt „kiérdemelt” pártállami, 400-500 ezres luxusnyugdíjak is.

Arról korábban itt írtunk, hogy a Fidesz úgy tudott újabb választást nyerni 2014-ben, hogy bár a lehetősége megvolt, de az Orbán-kormány sem a szocialisták által elvett 13., sem az Orbán Viktor által még ellenzékben belengetett 14. havi nyugdíjat nem adta oda az időseknek.

Ígéretcunami az időseknek

Koporsópénz, elvett és visszaadott 19 ezer forint, ingyen Malév-jegy, 13 és 14. havi nyugdíj - csak néhány kampányígéret a szépkorúaknak az elmúlt majdnem három évtizedből. A nyugdíjas szavazókért mindig is óriási küzdelem folyt hazánkban. Nem csupán azért, mert sokan vannak, hanem mert szociális kiszolgáltatottságuk révén könnyebben befolyásolhatók és a választási aktivitásuk is magas.

És ha azt már pontosan tudjuk, hogy a Fidesz politikája kiismerhetetlen, nézzük meg azt, mit mond egyetlen esélyes kihívója, a Jobbik. Vona Gábor pártelnök januári évadnyitó beszédében éreztette, hogy fontosnak tartja a nyugdíjak rendezését, amikor beszédében külön fejezetet szentelt ennek a témának. Mint mondta, a Jobbik differenciált nyugdíjemelést vezetne be, vagyis a kis- és közepes vásárlóerejű nyugdíjakat nagyobb mértékben emelnék a többinél, minden egyes évben.

Ebben a kiragadott videóban láthatják Vona Gábor nyugdíjasokról szóló mondatait:

Vona szerint ugyanis elkezdett kettészakadni a nyugdíjastársadalom: egy szűk rétegnek jelentősen javultak a lehetőségei, míg eközben egész tömegeknek romlottak a feltételei.

Egyébiránt dr. Varga-Damm Andrea jobbikos parlamenti képviselőjelölt korábban azt mondta, a Jobbik nyugdíjasprogramja szinte teljes egészében megegyezik a Nyugdíjas Parlament által vázolt elképzelésekkel, ám ezeket a Jobbik két további ponttal egészítené ki:

  • a férfiak 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulási lehetőségével, és a
  • a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségével.

Varga-Damm Andrea szerint a jelenlegi szabályozás igazságtalan, mert az utolsó pár aktív év jövedelmi szintje határozza meg az öregkori juttatások mértékét, így lényegében évtizedes munkaviszonyokat vesznek semmibe.

Személyes gondoskodás

A Jobbik programjában szerepel egy olyan terv is, hogy a dolgozó állampolgárok adójukból nyugdíjprémiummal támogathassák szépkorú szüleiket, magyarán "Aki több gyermeket hozott a világra, aki több alkotó embert adott hazánknak, az az ő jövedelmükből is juthasson nyugdíját kiegészítő összeghez".

Ezen túl itt írtunk arról részletesen, hogy pont azon termékek ára emelkedett bőven az infláció felett, melyeket a nyugdíjasok nagyobb arányban vesznek: gyógyszerek, élelmiszerek.

Visszatér-e Orbán régi önmagához?

Noha Orbán 1998-ban differenciáltan emelte a nyugdíjakat, ma már elzárkózik ettől a szociálisan érzékeny lépéstől. Pedig a KSH adataiból kitűnik: azon termékek ára emelkedett bőven az infláció felett, melyeket a nyugdíjasok nagyobb arányban vesznek: gyógyszerek, élelmiszerek. Segíthet-e a hatósági ár vagy az áfacsökkentés?

A nyugdíjrendszer kétségtelenül újratervezésre szorul, hiszen azt 2018-ban semmilyen politikai erő sem gondolhatja komolyan –még az sem, amelyik éppen kormányon van-, hogy 60-70 ezer, vagy akár 100 ezer forintokból az időskorhoz méltó életet lehet élni. Ezen pedig nem 10 ezer forint Erzsébet-utalvány fog segíteni, hanem egy olyan politika, ami végre nem könnyen irányítható eszközként fog tekinteni a legnagyobb társadalmi rétegre, hanem úgy, ahogyan megérdemlik: egy életet végigdolgozott magyarokként.

A kormány viszont jelenlegi politikája szerint inkább arra fordítja a rendelkezésére álló forrásokat, hogy valódi segítség helyett folyamatosan az ellenzékről szóló álhírekkel bombázza a nyugdíjasokat. Erre pedig aligha van szükségük.