Lázár János elismerte: tényleg lyukas a jogi határzár

Újabb hazugságok.

A jogi határzár kérdése akkor vált hangsúlyossá, amikor kiderült, az Orbán-kormány az elmúlt években 2300 bevándorlót részesített titokban nemzetközi védelemben.

Ez azért tűnhetett meglepőnek, mert 2015 őszén elfogadta a parlament a jogi határzár intézményét, amely lényegében arról szólt, hogy nem lehet az menekült az, aki egy harmadik, biztonságos országból érkezett.

Az Orbán-kormány 2300-szor verte át Magyarország lakosságát!

Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője pénteken sajtótájékoztatón közölte, hogy az Orbán-kormány által 2015-ben bevezetett határzár megbukott, azaz„egy újabb hazugsággal kell kiegészíteni a kormány 2300 titokban befogadott migránsának botrányát".Az indok egyszerű: a Fidesz azért állt elő a jogi határzár ötletével, hogy ne kelljen törődnie a Genfi Egyezménnyel, azóta viszont kiderült, hogy az elmúlt években mégis befogadott erre hivatkozva menekülteket.

Erre a felvetésre Lázár János most úgy reagált, a magyar állam Szerbiát biztonságos országnak tekinti, azonban a magyar bírók többsége szerint ez nincs így.

A menedékkérők elutasítását ugyanis szinte minden esetben bírósági felülvizsgálat követett, amely után a menedékkérő megkapta a védelmet.

Másrészt azért sem tudták kiutasítani a bevándorlót, mert Szerbia nem vette vissza őket (ennyit arról, hogy milyen jó az együttműködés).

Tehát:

  • hazugság az, hogy a kormány befogadja azt, aki védelemre szorul, hiszen alapból elutasítja a kérelmüket;
  • hazugság az, hogy a jogi határzárral távol tarthatóak a menedékkérő bevándorlók.