Ismét csalók küldözgetnek fizetésre felszólító e-maileket a Telekom nevében

Az adathalászok időről időre felbukkannak.

Egy olvasónk hívta fel rá a figyelmet, hogy furcsa számlaértesítőt kapott a Telekomtól, a telefonos tájékoztatáskérés során pedig közölték vele, hogy égnek a vállalat vonalai, mert megint csalók próbálnak hozzájutni adatokhoz a nevükben.

Tavaly áprilisban kezdődött az e-mail küldözgetés a cég nevében. Akkor a nyelvezet, valamint a levél tárgya: „Aztán fizetni a számlát” is gyanúra adhatott okot. A Telekom letiltotta az érintett IP-címet, de felhívták rá a figyelmet, hogy nem zárható ki, hogy a jövőben más IP-címről próbálkozzanak a csalók. Nem is telt el sok idő, májusban, majd augusztusban, legutóbb pedig novemberben újra érkeztek a furcsa e-mailek, nem csak a Telekom ügyfeleihez, hogy kiegyenlítetlen számlatartozásuk van.

Ennek ürügyén egy a Telekom weboldalát utánzó online felületre irányítják a gyanútlan áldozatokat, ahol a bejelentkezési adatok megadását kérik a címzettektől. Az oldal telefonról is elérhető és megszólalásig hasonlít az eredetire.

 

A hamis felületet onnan ismerhetik fel, hogy bármilyen opcióra próbálnak kattintani, az saját magára irányul vissza, azaz nem tudja a Telekom szolgáltatásait elérni az oldalról.

A levél megnyitása önmagában nem jár veszéllyel, csak akkor van probléma, 

ha a "Befizetem" feliratú linkre kattintva megadja a kért adatokat, amelyek ezáltal illetéktelen kezekbe kerülnek.

Az adathalászok ugyanis nem a levélben feltüntetett 1315 forintra utaznak, hanem a fizetési opcióban megadott bankszámlaadatainkra. A csalók az elmúlt évben fejlesztették a technikát, a tárgyban már „számlaértesítő” van megadva, valamint a korábban hiányzó összeg is szerepel az e-mailben, amit a Magyar Telekom Nyrt. - Telekom Ügyfélkapcsolat nevében küldenek, ám nem a vállalat e-mail címéről, hanem a noreply@szolgaltatasok.net-ről. A levélben a Telekom számlaszáma valódi, a vállalatnak problémát is okoz a téves fizetések kiszűrése és visszautalása.

A cég honlapján megtalálható az adathalászokra való figyelmeztetés, amiben arra kérik ügyfeleiket, hogy fokozott figyelemmel kezeljék a fizetési felszólítást tartalmazó e-maileket,

és amennyiben a belinkelt weboldalra mutató link nem tartalmazza a telekom.hu tartományt, ne nyissák meg azt.

Óvatosságra int emellett a magyartalan megfogalmazás, a nyelvtani hibák, az idegen vagy szokatlan tartalom is, továbbá a vállalat soha nem küld olyan e-mailt, ami „Befizetem” vagy "Fizess most" gombot tartalmaz.

Azzal kapcsolatban, hogy a Telekom milyen intézkedéseket kíván tenni, vagy hogyan próbálja meg hatékonyabban felhívni a lakosság figyelmét az adathalászatra, kerestük a vállalat sajtószolgálatát, akiktől cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.