Elios-ügy: "Nem figyeltek oda", ezért megint felújították a lámpák egy részét

Újabb szál az Elios-ügyben: a még szinte új lámpákat is le kellett cserélni Vácon.

Az Eliosszal Vácon olyan lámpákat is lecseréltetett az önkormányzat, amelyeket mindössze néhány évvel korábban szereltek fel, szintén uniós pénzből – ez derül ki a Hír TV által megszerzett dokumentumokból. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ezért 20 millió forintot vissza is kért a fideszes vezetésű Váctól.

Ledes utcai lámpák Vácon – több mint 3 ezret telepített belőlük az Elios az OLAF által kifogásolt projektben még 2015-ben. Öt évvel korábban azonban egy másik uniós projekttel már 441 lámpát lecseréltek. Ezekhez évekig nem lett volna szabad hozzányúlni, ám az Elios csaknem a felét lecserélte vagy átalakította a mindössze ötéves lámpáknak is.

Ez még a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak is szemet szúrt, ezért tavaly csaknem egyéves levelezésbe kezdtek az önkormányzattal. Ezek a levelek kerültek a Hír TV birtokába.

"Nem figyeltek oda"

„A váci önkormányzat nem figyelt kellőképpen oda, és olyanra is kiírta a közbeszerzést, amire nem lehetett volna, hiszen korábban, 2010-ben már volt Vácott egy nagyobb közvilágítás-felújítás. Ennek keretében felújított lámpák közül több mint 200-hoz nyúlt hozzá az Elios” – magyarázta Ferjancsics László váci önkormányzati képviselő.

A lámpacsere Vácon 580 millió forintba került, ebből 500-at az EU, 80-at pedig Vác önerőből fizetett. A 20 milliós büntetéssel 80 helyett 100 milliójába került Vácnak a projekt. Ezt valószínűleg majd az uniónak kell visszafizetni. Ha azonban az OLAF jelentése nyomán az Európai Bizottság újabb szabálytalanságot állapítana meg, akkor az egész támogatás mehetne vissza Brüsszelbe.

Friss hír, ennyit kaszált Tiborcz István az Elioson:

Nem osztalékként, de Orbán veje csaknem 3 milliárdhoz jutott hozzá az Elios révén

Napok óta megy a találgatás, Tiborcz István mekkorát kaszált az Eliosban levő cégének eladásából. Lapunk átnézte a céghálóban levő vállalkozások éves beszámolóit, cégbírósági iratait, amiből kirajzolódik: üzlettársainak cége, a West Hungária Bau Kft. révén jutott hozzá nem kevés pénzhez, mikor eladta az Elios résztulajdonosát, a Green Investments & Solustionst.