Nem osztalékként, de Orbán veje csaknem 3 milliárdhoz jutott hozzá az Elios révén

Üzlettársai fizették ki neki a jóárasított cégét.

Mint ismert, Tiborcz István 2014. április 30. és 2015. április 28. között volt tulajdonosa az Eliost 50 százalékban tulajdonló Green Investments & Solustions Kft.-nek. 2014 tavaszán vette meg a céget iskolatársától, barátjától és más cégekben üzlettársától, Hamar Endrétől, aki személyi összefonódások révén a Elios-botrány egyik főszereplője. Tiborcz még aznap, tehát 2014. április 30-án felemelte a vállalkozás jegyzett tőkéjét 500 ezer forintról 5 millióra, az emelésnek megfelelő összeget, 4,5 millió forintot a cégbírósági iratok tanúsága szerint a kft. házipénztárába fizette be.

Az Elios Simicska (közvetett) tulajdonlása alatt a profitot eredménytartalékba helyezte. Első alkalommal csak a Közgép kiszállása után, a 2014-es profitjából, a 2015. április 30-án tartott taggyűlésen döntött úgy, hogy osztalékot fizet. Méghozzá nem is keveset! A két tulajdonos, a Green Universe Kft. és a Green Investments & Solustions Kft. markát összesen 470 millió forint osztalék ütötte!

A Green Investments & Solustions Kft. tulajdonosa azonban ekkor már nem Tiborcz István, hanem a WHB Befektetési Kft. volt. Ezt a céget 2015. április 23-án alapította a West Hungária Bau Építőipari Kft. (Tiborcz üzlettársainak a cége) 3 millió forint jegyzett tőkével, amit az MKB Banknál vezetett számlára fizetett be. Majd a frissen alapított cég meg is vette az 5 milliós alaptőkéjű Tiborcz-céget.

Vajon Tiborcz volt egy balek, hogy kettő nappal a zsíros osztalékfizetés előtt eladott egy 5 millió forint törzstőkéjű céget? Vagy másképp jutott hozzá a korrupcióval átszőtt közvilágítási projektből kaszált pénzekhez? És a 3 milliós törzstőkéjű cég hogyan vásárol meg egy 5 milliós törzstőkéjű vállalkozást?

A West Hungária Bau 2015 végén még csak két cégben volt érdekelt. 50 százalékban volt tulajdonosa az 500 ezer forint törzstőkéjű Prestige Ingatlan Kft.-nek (az üzletrészek másik 50 százalékát a WHB Vagyonkezelő Kft. birtokolta), illetve 100 százalékban a már említett WHB Befektetési Kft.-nek. Ennek megfelelően a West Hungária Bau 2015-ös mérlegének 19. sorában Tartós részesedés kapcsolt vállalkozásban soron 3250 ezer forintot tüntettek fel. (Ebből 3000 ezer forint a WHB Befektetési Kft.-ben birtokolt 100 százalék, 250 ezer a Prestige Ingatlanban tulajdonolt 50 százalék értéke.) Ugyanakkor a mérleg 20. sorában Tartósan adott kölcsön kapcsolt vállalkozásban soron 2 078 500 ezer, azaz több mint 2 milliárd forint van! Vagyis a West Hungária Bau összesen ennyi pénzt adott kölcsön ennek a két leányvállalatának.

A kölcsön másik lába meg is található ennél a két cégnél. Bár a mérlegbeszámolóban nincs elkülönítve az anyavállalat felé fennálló tartozás a többi kötelezettségtől, a számok alapján egyértelmű, hogy ennek abszolút túlnyomó többsége a WHB Befektetési Kft.-hez került. A Prestige Ingatlan Kft.-nek ugyanis akkor mindössze 35 587 ezer forint, míg a WHB Befektetési Kft.-nek 2 758 526 ezer forint volt a fennálló kötelezettsége! A 3 millió forint törzstőkéjű WHB Befektetési Kft. ebből, a West Hungária Bautól kapott kölcsönből, valamint más, felvett hitelekből tudott cégeket vásárolni 2015-ben.

A WHB Befektetési Kft. ebben az évben két vállalkozás 100 százalékos üzletrészét vásárolta meg. A számviteli törvény előírásai szerint a megvásárolt üzletrészeket nem azok névértékén kell nyilvántartásba venni, hanem azon az értéken, amelyen megvásárolták. A WHB Befektetési Kft. 2015-ös mérlegének Befektetett pénzügyi eszközök során pedig összesen 3 138 701 ezer forint található.

A WHB Befektetési Kft. által 2015-ben megvásárolt egyik cég a PBM Mélyépítő Kft., korábbi nevén TS Lectus Kft. Ezt a 9 millió forint törzstőkéjű céget 2015. november 12-én vásárolta meg, míg a másik a Tiborcz Istvántól megvett, 5 milliós alaptőkéjű Green Investments & Solutions Kft., melyet – mint már említettük – két nappal a 470 milliós osztalék kifizetése előtt, 2015. április 28-án vásárolt meg Tiborcztól. A PBM Mélyépítő Kft. 33 százalékos tulajdonosa a Secreter-Plussz Kft. volt. E cég 2015-re vonatkozó éves beszámolójának kiegészítő mellékletének 7. oldalán olvasható: „2015 évben a társaság értékesítette 3.000 ezer Ft névértékű üzletrészét a TS Lectus Mélyépítő Kft-ben (székhely: 2310 Szigetszentmiklós, Nyomdász utca 8. cégjegyzékszám: Cg. 13-09-162812, adószám: 24285359-2-13) és ebből 59.456 ezer Ft pénzügyi eredménye származott.”

Magyarul a WHB Befektetési Kft. mérlegében levő 3 138 701 ezer forint befektetett pénzügyi eszközből mindössze háromszor 59 456 ezer forint a PBM megvásárlására fordított összeg, a fennmaradó csaknem 3 milliárd forintot a Green Investments & Solutions Kft.-ért kellett, hogy kifizessék Tiborcz Istvánnak.

Ennek forrása egyrészt a WHB Befektetési Kft. anyacége, a West Hungária Bau Kft. által adott több mint 2 milliárd forint kölcsön, illetve nyilvánvalóan hitelt vettek fel (a West Hungária Bau felé fennálló kötelezettség és a mérlegben feltüntetett többi kötelezettség összegének különbözete kb. 700 millió forint), valamint a Green Investments & Solutions Kft.-től bezsebelt 350 millió forint osztalék, amit ez a cég az Eliostól kapott osztalékból fedezett.

Mint ismert, az Európai Csalás Elleni Hivatal azt javasolja az Európai Bizottságnak, kérje vissza a magyar adófizetőktől azt a 13 milliárd forintot, amit a közvilágítás-korszerűsítési projektre fizetett ki, és amelynek fő nyertese az Elios volt.

Az OLAF szerint is Tiborcz köre a csalássorozat szervezője

„A szervezőt nem az egyes önkormányzatoknál kell keresni, hanem inkább a tanácsadók, illetve az azok mögött álló magánszemélyek között" - ezt a megállapítást közölte az OLAF a 24.hu mai cikke szerint. A 35 vizsgált beruházás mindegyikénél rendre ugyanazok a cégek bukkannak fel, közöttük és a beruházásokon nagyot kaszáló Elios között pedig erős átfedések, néhol kifejezett összeférhetetlenségek találhatók.

Cikkünk elkészítéséhez az Opten céginformációs adatbázisát, a vállalkozások Igazságügyi Minisztériumhoz leadott éves beszámolóit és a cégbíróságon fellelhető iratokat használtuk.