Addig működhet a tao-rendszer, amíg gyenge a magyar foci?

Ígéretek.

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője megszerezte az Európai Bizottságtól a tao-sporttámogatási rendszer jóváhagyásának dokumentációját, amibe a Népszava belenézhetett.

A lap listázta a legfontosabb megállapításokat:

  • Orbán 2014-ben még azt mondta, hogy a tao nem közpénz, pedig 2011 óta tudja, hogy az. Az EB versenypiaci főigazgatósága már az engedélyező tárgyalásoknál kimondta ezt, a kormány akkor elfogadta, később végül pereskedés lett belőle, de a Kúria is egyértelműsítette, hogy közpénzről van szó.
  • A tao legnagyobb részét a klubok létesítményfejlesztésre és stadionépítésre költötték. A Bizottságnak eredetileg azt ígérték, hogy csak felújítások lesznek, új épületek nem.
  • Az EB-vel kötött megállapodás szerint tíz éven keresztül nyilvánosságra kell hozni a támogatás haszonélvezőit, a megállapodások szövegét és az adományozók kilétét. Ezt 2011-ben és 2017-ben is vállalta a magyar kormány, de továbbra is titkosak ezek az információk.
  • A tao-rendszer addig jó, amíg a magyar foci rossz. A kormány megígérte az Európai Uniónak, hogy a sportba áramló közpénz nem fogja jelentősen torzítani az európai sportpiacot. Azzal érveltek, hogy a magyar labdarúgás európai viszonylatban jelentéktelen, így csak korlátozott hatása van az EU-n belüli kereskedelemre.
  • A kormány az engedélyezésért vállalta, hogy a lakosság minden támogatott sportlétesítményt használhat, minimum ilyen módon: 15 évig a napi működés legalább húsz százalékában, ezen kívül évente legalább tíz teljes napon át elérhetővé teszik a létesítményeket iskolai- és diáksport, valamint szabadidősport és egyéb közösségi programok számára.