Vona: A Jobbik nagy ugrása a kormányt váltani akarók voksában van

A rejtőzködő szavazók áprilisban fülkeforradalmat csinálnak?

Vona Gábor bár hisz a politikai változásokban,

"hiszen a Jobbik is egy nemzeti radikális rétegpártból lett a bal- és jobboldali megosztottságokon átlépő nemzeti néppárt",

azt nem tartja valószínűnek, hogy a Fidesz képes lehet a konszolidációra. Hiába tesz ilyen ígéreteket Orbán Viktor, az eddigi politikája bebizonyította, hogy nem akar békés hangvételt megütni az ellenzékkel és hatékony, vitákon alapuló kormányzást folytatni.

Míg a kormányzópárt elutasítja a vélemények ütköztetését, a Jobbik néppártosodása azt mutatja, hogy nyitott az országot előbbre vivő társadalmi konszenzusok felé. Ez pedig olyan siker, amit a választásokon elért eredménytől függetlenül meg kívánnak őrizni. Vona Gábor szerint bár a közvélemény-kutatások nem mérik őket magasabbra, mint a legutóbbi választásokkor, most sokkal nagyobb rejtőzködő bázissal bír a párt. Négy évvel ezelőtt is sokan csak a megfelelő időben húzták be rájuk az ikszet, most azonban ezeken az embereken kívül a kormányváltó protestszavazatokra is számíthatnak, annak ellenére, hogy nem működnek együtt a baloldali pártokkal, ahogy azt a hazug Fidesz-média sugallja.

"Szerintem a kormányváltásnak nem a koordinált indulás, a Jobbik–baloldal összefogás vagy a pártok közötti megállapodás az eszköze, hanem hogy a Fideszt az emberek összefogásával kell megverni a választásokon"

- mondja Vona, aki elképzelhetőnek tartja, hogy az MSZP és néhány baloldali politikus nem a kormányváltáson dolgozik, hanem rajta van a Fidesz vezetési listáján.

A pártelnököt kérdezték a Stop Soros javaslatról is, aminek megszavazásáról még nem döntött a Jobbik frakció. Vona szerint értelmezni kell, hogy mi a törvényjavaslat célja,

"valóban értékelhető jogalkotói szándék vagy csak a kampány hevében, netán a migránsok eltitkolt betelepítése vagy az Elios-botrány miatt született kétségbeesett ötlet-e."

A Fidesztől nem áll távol a migrációs helyzet propaganda célokra való felhasználása, éppen azért mert számukra ez egy politikai eszköz, nem megoldani akarják a migráció problémáját, hanem fenntartani. A Jobbik ezzel szemben egy megoldandó problémát lát benne, amit csak nemzetközi szinten lehet hatásosan kezelni.

A menekült- vagy oltalmazott státuszt kapók esetében azt tartanák célravezetőnek, hogy ahelyett, hogy a nyugati államokba, köztük hazánkba is beengedik őket, egy olyan nemzetközi szabályozást alkotnának, ami elhelyezésüket a saját hazájukkal szomszédos muszlim kultúrájú országokban, nemzetközi támogatással oldaná meg. A jelenlegi helyzetben ugyanis egy teljesen idegen kultúrkörbe próbálják őket integrálni, ami társadalmi összeütközéseket okozhat.

Vona Gábor nem akarja, hogy Kelet-közép Európában is nyugati mintájú multikulturális társadalmak jöjjenek létre.

Ezt azonban kevesen hallják meg a kormánypropaganda által harsogott hazugságok közepette, amik a Jobbik lejáratását célozzák meg, miközben a valódi korrupciós ügyekről, mint például az Elios-balhéról, mélyen hallgatnak.

A Jobbik miniszterelnök-jelöltjét kérdezték arról is, hogy a Simicska Lajossal való kapcsolata is csak a Fidesz-propaganda része-e, amire Vona kijelentette, hogy

"híresztelésekkel ellentétben (Simicska) nem ad nekem politikai utasítást, nem vagyok a csicskája..."

Azt, hogy az üzletember médiumaiban nagyobb megjelenést kapnak a jobbik képviselői, mint korábban, a kiegyensúlyozott tájékoztatás jelének látja. Annak ellenére, hogy Vonának tetszik az a hozzáállás, hogy Simicska a vagyonával nem lépett le a miniszterelnökkel való összetűzése után, hanem vállalja, hogy felelőssége van abban, hogy az ország azzá vált, ami, és szerepet akar játszani a demokratikus útra való visszatérítésében, a Jobbik kormányra kerülése esetén rá is vonatkozni fognak az antikorrupciós intézkedések.