Németh Szilárd: minden üggyel szeretnénk szaladni az orvoshoz

A politikus egy szögbe nyúlt, mégsem ment hisztizni a sürgősségire. Respekt!

Van egy olyan „velünk született probléma”, hogy minden üggyel szeretnénk szaladni az orvoshoz – így reagált Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, amikor a közelmúltban nyilvánosságra került, a sürgősségi ellátáshoz kapcsolódó halálesetekről kérdezte a Magyar Nemzet.

"Én például tegnap szögbe nyúltam, és evvel is elrohanhattam volna, de megpróbáltam magam megoldani"

– mondta a lapnak a politikus, aki szóba hozta Vathy Zsuzsa esetét is, bár nem említette a tavaly elhunyt író nevét, csak „bizonyos esetként” utalt a 2017 januárjában történtekre.

Mint ismert, Vathy Zsuzsa feltehetően egy oltásra lett allergiás tavaly év elején, ám a háziorvos hazaküldte, a szakrendelőben nem tudtak segíteni rajta, aztán a Honvédkórházban több mint öt órát váratták, de nem kapott kezelést. Végül kísérőjével hazament, otthonról hívtak mentőt, de a Szent Imre Kórházban már nem tudták megmenteni az életét.

A politikus szerint ebben az „újév utáni” időpontban „mindenki” ott van a sürgősségi osztályon, „de az emberek kilencven százaléka január 3-án – nem akarok ebből viccet csinálni – majdnem maga tehet arról, hogy ott van”. Németh szerint szilveszter éjszakája után a sürgősségi osztály olyan, mint egy „átjáróház”. Leszögezte: ezzel nem kívánt cinikus vagy ironikus lenni, a kormány „mindent be fog vetni”, hogy megoldja a problémát.

A Fidesz alelnöke szerint a sürgősségi ellátás helyzete nem olyan tragikus, mint ahogy lefestik. Elismerte ugyan, hogy "azért nincsen minden rendben" a hazai rendszerrel, de szerinte más országokban sem rózsás a helyzet.

"Sürgősségi" ellátás: meghalt egy 58 éves férfi, akit egész nap várakoztattak a Honvédkórházban

A 24.hu információi szerint elhunyt az az 58 esztendős, hasnyálmirigy-rákban szenvedő férfi, akit gyermekei súlyos fájdalmakkal vittek be a Honvédkórház sürgősségi osztályára. A férfit hosszú órákig hagyták haldokolni és többszöri kérés után sem voltak hajlandóak foglalkozni vele. Az eset még október 23-án történt.

A politikus szerint „mindig ott kell keresni a felelősöket, ahol a dolgok történnek”, vagyis azt javasolta, hogy a sürgősségi betegellátó osztály vezetőjét keressük a témában, és a kórház igazgatóját. Ugyanakkor az Index témában született cikkére hivatkozva arról beszélt, hogy rossz gyakorlat alakult ki. Például ha a háziorvos nem akar foglalkozni valakivel, a sürgősségire küldi, „ami nem szép dolog”.