Több ezer diák tüntetett a Parlament előtt a minőségibb oktatásért

Újabb diáktüntetés.

A nemzet főterén több beszéd is elhangzott, a teljesség igénye nélkül idézünk belőlük.

„Hogy lehet fenyegető jelenség, ha beszélgetni akarunk a minket érintő kérdésekről?”

 - érdeklődött az egyik felszólaló.

A januári demonstrációról itt számoltunk be, a mai annak a folytatása. Ultimátumot adtak az oktatási kormányzatnak, hogy a diákokat is vonják be a döntéshozatalba, ebből nyilván nem lett semmi, ezért most újra itt vannak.

Tóth Laura azt emelte ki beszédében, hogy többször is megkapják a kritikát, ők nem akarnak tanulni, nem akarnak iskolába járni, ezt cáfolva hosszan sorolta, hogy milyen javaslataik vannak az oktatással kapcsolatban, milyen előterjesztéseket prezentáltak már, ezek között szerepel a kevesebb testnevelés és a több nyelvóra. Az nem, hogy ne kelljen iskolába menni.

Egy másik lány hasonlóan érvelt, ő azt emelte ki, hogy elvárják, kommunikáljon velük is a döntéshozó szerv, de a jelenlegi rendszer nem kíváncsi a véleményükre.

A moderátor elmondta, hogy számos alkalommal próbálták őket lejáratni, illetve kitalálni, hogy miért mennek valójában az utcára. Kormánypárti részről elhangzott az is, hogy csak a választás miatt csinálják ezt, de az idei országgyűlési után jövőre önkormányzati voksolás lesz, így két évig nem is lehet majd másról beszélni? – tette fel a kérdést. Ezen kívül már voltak Soros-bérencek és Simicska emberei is, mint nagyjából mindenki az országban, aki nem fideszes.

„Szeretném elmondani, hogy mögöttünk egyetlen egy tömeg áll, és az ti vagytok.”

A főszervező arra biztatta a demonstrálókat, hogy aki jogosult rá, éljen szavazati jogával április 8-án, mert a nem szavazás nem megoldás, de azt nem fogja megmondani, hogy kire voksoljanak.

Balla István képviselte a tanárokat a felszólalók között, szerinte rohad az oktatási rendszer és nem követi a világ változásait. Addig kell vitatkozni, amíg nem történik valami. Beszéde előtt lejátszották Petőfitől a Dicsőséges nagyurak című verset Mácsai előadásában.

Arról is beszéltek, hogy nyilvános vitára hívták az összes parlamenti frakció miniszterelnök-jelöltjét, ez meg is valósul március 12-én, a következő résztvevőkkel:

  • Szél Bernadett
  • Vona Gábor
  • Karácsony Gergely

Orbán Viktor válaszra sem méltatta őket.

A rendezvényen felszólalt Bradánovics Bendegúz is, aki például a következőt mondta:

„Lehet, hogy most féltek, de nem kell, mert azt a részt már rég elhagytuk.”

Végül azt is bejelentették, hogy március 15-én folytatják a demonstrálást, aznap délután mindenkit várnak az Operaházhoz.

Vona Gábor is ott volt

A politikusok közül Vona Gábor és Dúró Dóra a tüntető diákokkal vonult a Parlamenthez, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje Facebook live adásban jelentkezett be, amiben elmondta:

„Kijöttünk, mert úgy éreztük, szolidaritást kell vállalnunk a jövő nemzedékével.”

Dúró Dóra az oktatásban szükséges szemléletváltásra hívta fel a figyelmet.

„Természetesen nem csak politikusként, hanem szülőként is itt vagyunk”

 - vette át a szót Vona, hangsúlyozva, hogy a gyerekeket nem a múltra, hanem a jövőre kell felkészíteni.

(fotók: Béli Balázs/Alfahír)