Az após Brüsszel ellen harcol, de az Elios közbeszerzéses bevételeinek 84 százalékát az EU finanszírozta

Van, aki jól elél az uniós pénzeken.

A cég, amelyben tulajdonosként és igazgatósági tagként is feltűnt Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje egészen az OLAF-ellenőrzésig nyert közbeszerzéseket. A hét év alatt elnyert tendereknél az Átlátszó szerint mindvégig 80-100 százalékos volt az EU-s források aránya, ami összesítve az Elios bevételeinek 84 százalékát teszi ki.

A Tiborcz Istvánhoz köthető vállalkozás 2010-ben 567 millió, 2011-ben 1,54 milliárd, 2012-ben 418 millió, 2013-ban 714 millió, 2014-ben 3,38 milliárd, 2015-ben 7,28 milliárd, 2016-ban 485 millió értékben nyert el közbeszerzéses munkákat.

Vagyis a 2016-ig elnyert munkák összértéke 14,4 milliárd forint, ebből az uniós forrás 12,1 milliárd.

2017-ben a cég harmadmagával ráadásul elnyert egy, az MVM által kiírt 50 milliárd forintos keretszerződést naperőműépítésre, de a MÁV-tól is kapott egy 1,4 milliárdos megbízást.

Az Elios mint cseppben a tenger: akkor is a Fidesz-közeli nyer, ha drága

A 24.hu ma is újabb részlettel állt elő Orbán Viktor vejének korrupciós botrányáról. Kiderült, Jászberényben annak ellenére győzött az Elios, hogy ajánlatuk a három pályázó közül a legdrágább volt. Mondvacsinált, furcsa ürüggyel zárták ki a másik két aspiránst, akik nem is nagyon tiltakoztak ellene.

Ahogy arról korábban portálunk is beszámolt az OLAF vizsgálata szerint a 2013 és 2015 között Tiborcz István érdekeltségében álló vállalat csalhatott, mikor sablonszerűen nyerte el a vidéki települések közvilágítási pályázatait. Emellett az Átlátszó értesülése szerint, Hamar Endrének, az Elios egykori tulajdonosának cége, a Sistrade részt vett egyes pályázatok előkészítésében az önkormányzatok részéről, miközben még az Eliosban is tulajdonos volt.

Az OLAF költségvetési csalás gyanújával javasolt eljárást a magyar Legfőbb Ügyészségnek, de Tiborczot egyelőre nem érinti meg különösebben a hír, éppen a Balatonnál vásárolgat szállodákat.

Kiderült: ez a két balatoni szálloda is Tiborcz Istváné

Bár a miniszterelnök veje az elmúlt hónapokban igyekezett eltitkolni, a Heti Válasz mégis kiderítette: ő a meghatározó részvényese két tulajdonosrejtegető cégnek (BDPST, Longoria Holding Zrt.). A lap most a cégbírósági dokumentumokból megtudta: a Pannon Tessera Hospitalis Zrt. nevű társaságban ugyancsak meghatározó részvényes a BDPST.