Magyarország helyett Észak-Irakban adott át iskolát és lakóházakat Balog Zoltán

200 millió forintért.

A miniszter az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta, hogy a kurd autonóm kormány oktatási és megbízott vallásügyi miniszterével, Pistivan Szadikkal, valamint a káld katolikus egyház erbíli püspökével, Bashar Matti Wardával együtt avatta fel a káld katolikus egyház által fenntartott iskolát, amely a magyar állam és a Magyar Katolikus Egyház együttműködésében,

összesen 200 millió forintos támogatással épült fel.

A Szűz Máriáról elnevezett iskola több száz gyermeknek ad lehetőséget a tanulásra. Közöttük vannak eredetileg ott élő és máshonnan elmenekült gyerekek is.

A Szent József-klinikán aláírt megállapodás arról szól, hogy a magyar állam a következő hat, illetve nyolc hónapban támogatja a klinika működését. Ebben a térségben ez az egyetlen krónikus betegeket ingyen ellátó egészségügyi intézmény, és több ezer, részben helyi, részben menekült beteget látnak el itt.

A miniszter programjában szerepelt még egy látogatás a keresztények lakta Teleszkof faluban, ahol a magyar állam segítségével, a Magyarország Segít (Hungary Helps) elnevezésű program keretében ezer családnak építették újjá az otthonát, valamint a közösségi házat és a templomot, és bár Teleszkof nagyon közel van a háborús frontvonalhoz, a lakosok már vissza tudtak térni településükre.