Az érdi polgármesternek komplett ingatlanportfóliója van és egy hatezer kötetes könyvtára

Miből?

Erdő, lakások, szántóföldek tizenkét tételben, 66 millió forintos pénzintézeti követelés, neobarokk nappali, legalább 6000 kötetes könyvtár – például ezek szerepelnek T. Mészáros András érdi polgármester 2017-es vagyonnyilatkozatában – írja az Átlátszó. A korábbiak már nem nyilvánosak.

2015-ben még azt mondta a fideszes városvezető, hogy ő lesz az első, aki kiteteti a honlapra a vagyonnyilatkozatát. Az Átlátszó viszont nyomát sem találta annak, hogy valaha felkerült volna a dokumentum az internetre, sőt, a 2006 óta polgármester T. Mészáros egyetlen vagyonnyilatkozatát sem találták meg. Az aktuálisat adatigénylés formájában kikérték az önkormányzat jegyzőjétől.

Gyarapodás

A polgármester 2012-ben lakóházas ingatlant vásárolt Érden, a 740 négyzetméteres telken álló 190 nm-es szerkezetkész épület fele lett T. Mészárosé.

Szintén Érden egy 10 228 négyzetméteres, szántó művelésű terület egyedüli tulajdonosa lett, több száz négyzetmétert kapott egy 45 300 négyzetméteres szántó legelőből, valamint félhektárnyi erdő is a nevére került – ezek mind ajándékozás formájában.

2002-ben szintén ajándékba kapott Érden és Sóskúton több száz négyzetméter szántót és fásított területet. A vagyonnyilatkozatban szerepel még egy 1997-ben megvásárolt ezer négyzetméteres építési telken épült 200 négyzetméteres családi ház fele, egy 2017-ben megvett 700 négyzetméteres építési telek fele, egy nógrádi kistelepülésen vásárolt 1570 négyzetméteres gyep és legelő negyede, valamint Érden egy 1031 négyzetméteres lakóházas ingatlan egytizednyi tulajdonjoga, utóbbi öröklés címén.

A 12 tételes ingatlanportfólióhoz tartozik egy 94 négyzetméteres érdi társasházi lakás fele, ezt 2017-ben vásárolta a polgármester.

Könyvtár

A vagyonnyilatkozat szerint T. Mészárosnak van egy minimum hatezer kötetes házi könyvtára. Ezek mellett van sok kis értékű festmény, egy neobarokk nappali, valamint jelentősebb értékű Longines zsebóra.

Ehhez jön kétmillió forintnyi készpénz-tartalék, egymillió forintnyi részvény és 66 milliós pénzintézeti számlakövetelés.

Miből?

A gazdasági érdekeltség rovat üresen maradt, így valószínűleg nem üzleti úton szerzett vagyonról van szó. A polgármesteri fizetése bruttó 747 900 forint, ezt 112 200 forintos költségtérítéssel egészíti ki.

Az Érd és Térsége víziközmű-társulás elnökeként további havi 250 ezer forint tiszteletdíjat kap.

A polgármesteri hivatal visszautasította az Átlátszó adatigénylésének azon részét, amelyben a 2017 előtti vagyonnyilatkozatok kiadását kérték.

(fotó: Soós Lajos/MTI)