A 4 milliárd eurót "öröklő" család szerint Kósa sokat volt náluk, és minél több pénzt akart lehúzni róluk

Az 1350 milliárd forintot Kósa Lajosra bízó nő családja nem egészen úgy emlékszik a történtekre, mint a miniszter. 

A 444 megkereste Szabóékat Csengeren, ahol élnek, mindenki úgy tudja: Kósa nyakig benne volt az ügyben, és nagyon szeretett volna minél több pénzt leakasztani a mesés vagyonból. Egy helyi férfi szerint a miniszter oda járt szülinapozni is. 

"Ezek meg mindenkitől pénzt kértek. Hogy a Kósától kértek-e azt nem tudom, szerintem neki inkább adtak, mert azzal a papírral, amit a Kósa aláírt, már tudtak itt tovább kéregetni. Meg akkor már hogyne adna egy csengeri fideszes annak, akivel a Kósa is üzletel?”

 - mondta az idős ember a portálnak. 

A Magyar Nemzet kedd reggel hozott nyilvánosságra egy közjegyző által hitelesített iratot, amely szerint Sz.-né 4,3 milliárd eurót bíz Kósára, hogy a politikus állampapírokat vegyen a pénzből. A politikus huszonnégy óra alatt jó néhány verzióban próbálta kimagyarázni a döbbenetes dokumentumot. Először azt állította nem is ismerte a hölgyet, később már emlékezett rá, hogy Németországból örökölt jelentős összeget, és őt kérte, hogy adjon tanácsot, mibe fektesse, ő pedig az állampapírokat javasolta neki. Aztán már arról beszélt, hogy a nő szélhámos, aki Csengeren is sokakat átvert.

Kósa jobban tenné, ha nem is magyarázná

A miniszter úgy beszél az 1350 milliárdos ügyről, mintha éppen akkor találná ki, hogy mi történt. Az ügy kirobbanása után Kósát azonnal megkérdezték a pénzről, majd Facebookon jelentkezett a magyarázattal, később viszont ismét újságírók faggatták. Ez így már sok volt.

A román határhoz közeli kisvárosban úgy tudják, Kósa jó ideig kifejezetten lelkesen támogatta a családot - persze nem önzetlenül. A család az elmúlt években szép házat építtetett magának, és még az iskolát is támogatták, s közben folyamatosan hitegettek mindenkit: az örökség hamarosan megérkezik.  

A 444 megkereste az Szabó családot is, ám csak egy férfit találtak otthon, aki a család barátjaként, illetve az egyik gyermekük keresztapjaként mutatkozott be. Ő azt mondja,

Kósa Lajos rengeteget járt Sz.-ékhez, és igyekezett megtenni mindent annak érdekében, hogy a remélt örökségből minél több jutalék kerüljön hozzá.

Ők azt várták a politikustól, hogy befolyását latba vetve segítsen nekik minél hamarabb hozzájutni a vagyonhoz. Miután azonban ez nem történt meg, a miniszter sem kapott semmit. A család akkorát csalódott Kósában, hogy már "folyamatban van" minden vele kötött szerződésük felmondása. 

A hvg.hu a Szabóné fiát érte el telefonon, aki határozottan állítja: a politikus állításával ellentétben

nem ők kereszték meg Kósa Lajost, hanem Kósa környékezte meg őket, amikor hallott a mesés örökségről. 

Kósa-gate: az örökös fia szerint Kósa maga jelentkezett a pénzért

Szabó Gáborné Matkó Mária az az asszony, akt Kósa Lajos előbb németnek, majd csengeri háztartásbelinek nevezett, és aki állítólag 4,35 milliárd eurót örökölt Németországból. A 4,35 milliárd euró forintra felszorozva mintegy 1350 milliárdot jelent, ami szinte felfoghatatlanul nagy összeg. A hvg.hu kedd este több csengeri háztartást is felhívott, hogy a helyiek hallottak-e már „Marikáról", akit a kormánypárti sajtó rögtön hitelteleníteni kezdett.