Kósa-gate: az örökös fia szerint Kósa maga jelentkezett a pénzért

És korábban is kapcsolatban lehettek.

Szabó Gáborné Matkó Mária az az asszony, akt Kósa Lajos előbb németnek, majd csengeri háztartásbelinek nevezett, és aki állítólag 4,35 milliárd eurót örökölt Németországból. A 4,35 milliárd euró forintra felszorozva mintegy 1350 milliárdot jelent, ami szinte felfoghatatlanul nagy összeg.

A hvg.hu kedd este több csengeri háztartást is felhívott, hogy a helyiek hallottak-e már „Marikáról”, akit a kormánypárti sajtó rögtön hitelteleníteni kezdett. Négy emberrel beszéltek az utcájából, kettejük nem ismeri a nőt, ketten viszont igen, és hallottak különböző pletykákat is róla.

A lap megpróbálta elérni Szabó Gábornét is, de mint írják, esti háromnegyed 6-kor a fia – ifjabb Szabó Gábor - azzal vette fel a telefont, hogy nem tudja adni, mert alszik. Mikor egy óra múlva ismét megpróbálták, a fia arra hivatkozva nem tudta adni, hogy vendégek vannak.

Ő maga azonban azt mondta, az örökség nagyon is valós, de nem tudja, pontosan mekkora összeg. Tagadta ugyanakkor, hogy édesanyja házi őrizetben lenne, vagy bármilyen nyomozás, eljárás alatt állna.

Azt is állította, hogy akkori debreceni polgármesterként még maga Kósa Lajos kereste meg Szabó Gábornét. Szerinte anyja ügyvédje az ügyvédi titoktartást megszegve beszélt az örökségről egy Kósa Lajossal közös ismerősüknek, majd Kósa kereste meg őket azzal, hogy lenne ötlete, mit csináljanak a pénzzel.

Mint arról a Magyar Nemzet számolt be elsőnek, egy közjegyzői okirat szerint Kósa Lajos kezelésébe került mintegy 4,3 milliárd euró (1350 milliárd forint). A 2013-as dokumentum szerint a megbízás arról szólt, hogy "a megbízó helyett és annak képviseletében a jelzett összegből magyar államkötvényeket vásároljon" Kósa Lajos.

A lap szerdán újabb részleteket közölt, ezúttal Kósa Lajos „nem stróman” édesanyjáról: eszerint egy 2013. szeptember 26-án kelt dokumentumban az szerepel, hogy Kósa Lajosnénak, a miniszter édesanyjának utalnak pénzt a „megajándékozottal történt előzetes egyeztetés alapján”. A dokumentumban a miniszter édesanyjának banki adatai is szerepelnek, az összeg mintegy 800 millió forintról szólt.

A bejelentéseiről ismert Tényi István az Alfahírt úgy tájékoztatta, hogy bejelentést tett ismeretlen elkövető ellen hivatali vesztegetés és hivatali vesztegetés elfogadása bűntett gyanúja miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen.

Kiderült az is, hogy a csengeri nő férje a botrány kitörése előtt 2 héttel öngyilkos lett, lapunk pedig kiderítette, hogy már korábban is üzleti kapcsolatban állt Kósa és Szabóné.

A Jobbik egy igencsak rövid közleményben reagált: „Lajos Kósa muss zurücktreten!”-írták, ami azt jelenti, hogy „Kósa Lajosnak le kell mondania!”. Természetesen ennél bővebb reakció is lesz a nap folyamán.