Fico lemondana, ha a koalíció marad, most már Bugár sem akar új választásokat

Eddig tartott a keménykedés. 

Fico ezt azon a sajtótájékoztatón közölte, amelyet a szlovák kormánykoalíciót alkotó három párt vezetője tartott a koalíció jövőjéről kedd óta tartó egyeztetések után a pozsonyi kormánypalotában.

Robert Fico elmondta: döntéséről szerdán tájékoztatta Andrej Kiska államfőt is, akivel közölte azt is, hogy távozását három feltételhez köti. Ezek a feltételek, hogy az államfő, a parlamenti választások eredményeit tiszteletben tarta,

elfogadja, hogy a választásokon győztes párt, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) jelöli az új kormányfőt, elfogadja a miniszterelnök lemondását követően megalakuló kormányt, illetve, hogy elfogadja és szavatolja, hogy a hárompárti koalíció tovább működhessen.

A Híd országos tanácsának hétfői egésznapos tárgyalásán az a döntés született, hogy előrehozott választásokat akarnak, ellenkező esetben kilépnek a koalícióból. A keménykedés azonban alig két napig tartott csupán.

A ma esti sajtótájékoztatón a párt vezetője, Bugár Béla már ott állt Fico mellett, és most már megelégedne egy miniszterelnök-cserével

Bugár azt mondta, egy ilyen változtatás segéthet a kedélyek lecsillapításában. "Új kormány, új felelősség és annak folytatása, amit két éve elkezdtünk" - fogalmazott.