"A vidéki tolvajlást gyakorlatilag legalizálta a Fidesz egy törvénymódosítással"

Csak ezért mutatnak javulást a borsodi közbiztonsági statisztikák.

2014-ben Balla Gergő indult a Jobbik színeiben, aki 30 százalék körüli eredménnyel a második helyen végzett a fideszes Mengyi Roland mögött, aki a szavazatok 40 százalékát vitte el. A baloldali összefogás jelöltje Pap Zsolt 24 százalékot szerzett. Rajta kívül mindkét oldalon cserélődött a jelölt személye. A Fidesz sokáig kiállt Mengyi Roland mellett, végül mégsem mertek "Voldemort nagyúrral" elindulni a körzetben. Mit gondol, mennyire gyengítette helyben a Fideszt a képviselő korrupciós botránya?

A múltban ezt a választókerületet már több szocialista és több fideszes képviselő is gyengítette a Parlamentben. Egyikük sem volt képes végrehajtani a térség valós érdekképviseletét. A korrupciós botrányba keveredett Mengyi Rolandról itt gondosan hallgat a Fidesz.

"Úgy vélem, hogy el kell számoltatni minden olyan embert, akit a választópolgárok megtiszteltek bizalmukkal, de ők visszaéltek ezzel."

A választóknak április 8-án lehetőségük lesz arra, hogy véleményt nyilvánítsanak az elmúlt 28 év politikusairól. Szilárd meggyőződésem, hogy az emberek átérzik a választás tétjét, s felelősen fognak dönteni.

Ebben a választókerületben is két lehetőség van: marad a jelenlegi országgyűlési képviselőt, Mengyi „Voldemort” Rolandot is soraiban tudó, velejéig korrupt fideszes „barátikör” vagy közös és tisztességes országépítés kezdődik a magyar emberekkel szövetségben.

A kireszavazzunk.hu adatai azt mutatják, hogy a baloldal támogatottsága visszaesett, a Jobbik azonban 38 százalékon áll, amivel nagy esélye van megverni a Fidesz színeiben induló Koncz Ferencet. Hogy érzi, sikerülhet megelőzni a szerencsi polgármestert?

A polgármester három cikluson, azaz több mint 10 éven keresztül volt országgyűlési képviselő. Ennyi idő alatt bőven lett volna ideje bizonyítani rátermettségét. Úgy gondolom, hogy elég beszédes már az is, ha megnézzük Koncz Ferenc akkoriban miket ígért és ezeket hogyan tartotta, vagyis inkább hogyan nem tartotta be.

"Biztos vagyok benne, hogy az emberek egy újabb kidurrant ígéret léggömb helyett a kormányváltó erőt, térségünk valódi képviseletét és fejlődését választják."

Sok helyi hibáztatja Koncz Ferencet a Szerencsi Cukorgyár bezárása miatt. Úgy vélik, polgármesterként nem tett meg mindent annak érdekében, hogy megmentse nemcsak a gyárat, hanem ezáltal a munkahelyeket is, miközben hatalmas a munkanélküliség a térségben. Hány család életére volt kihatással a cukorgyár bezárása?

Szerencsen 2008-ban zárták be a cukorgyárat. Ekkor Koncz Ferenc a Megyei Közgyűlés alelnöke volt. Minden politikai súlyát arra kellett volna fordítania ebben az időben, hogy azt az ámokfutást, amit a szocialisták az Európai Unió nyomására végrehajtottak, megakadályozza. A minimum az lett volna, hogy a bezárást követően állagmegóvással megtartja a cukorgyárat. Ezzel szemben asszisztált a dózereknek és a rombolásnak. Nemcsak a cukorgyárat rombolták le akkoriban, hanem a termelést, a logisztikát és az édesipart is, ami az adatok alapján ezrek munkahelyét, megélhetési forrását érintette.

Az Iránytű Intézet arra vonatkozóan is végzett kutatásokat, hogy mit tartanak a helyiek a legnagyobb problémáknak. Itt említették a sok betörést és lopást, valamint, hogy a rendőrség nem lép fel kellő hatékonysággal a bűnelkövetőkkel szemben, csak közúti ellenőrzéseket végez. Valóban ekkora problémák vannak a közbiztonsággal? Lenne lehetőség a javítására?

Sajnos a hivatalos bűnügyi statisztikák már nem mutatnak valós képet. A térség fideszes képviselői talán már szembe se mernének nézni azzal. A jelentős torzulást a vagyon elleni bűncselekmények tekintetében 2013. július 1-től megemelt bűncselekményi értékhatár okozza.

„A vidéki tolvajlást gyakorlatilag a Fidesz-kormány legalizálta azzal a törvénymódosítással ahol 50 ezer forint alatt szabálysértéssé vált a lopás.”

Ha például tyúktolvajt, vagy biciklitolvajt fognak a rendőrök, sok esetben semmit nem tudnak vele kezdeni. Ez is közrejátszik abban, hogy a vidéki emberek lassan felszámolják a háztáji gazdálkodásaikat. Ha a krumplit, zöldséget elülteti a háztáji gazdálkodó, nem lehet biztos benne, hogy ő maga takarítja majd be. A gyümölcsöt a fákról sokszor nem a gazda szedi le, de a baromfiudvarok és a kisebb magánerdők is hasonló helyzetben vannak. Mindeközben a rendőröknek kvóta van kiszabva a gyorshajtások, traffipaxok használatával kapcsolatos díjbeszedésre. A válasz egyszerű: a rendőri állomány megfelelő létszámának biztosításával, a szükséges eszközök és a hatályos törvények betartatásával ezeket az állapotokat megszüntetjük!

A másik nagy problémának a rossz infrastruktúrát emelték ki, aminek javítása azért is lenne fontos, mert a lakosok szerint nincs szabadidős program, sportolási lehetőség, de még boltok se nagyon, így ha kikapcsolódni szeretnének vagy nagybevásárlást intézni, akkor kénytelenek Miskolcra menni. Ongán egy bekötő út felújítását is csak hosszú évek ellenzéki nyomásával sikerült elérni. Mi lehet az oka annak, hogy ezek a fejlesztések eddig elmaradtak, miközben erre a legnagyobb a lakossági igény?

A lakossági igények teljesen jogosak. Az utak állapota a térségben katasztrofális, legyen az főút vagy önkormányzati út. Ongai képviselőnk, Hegedűs Edgár munkássága azonban jól mutatja, hogy komoly eredményeket tudunk elérni már ellenzékből is. Az emberek igényeire alapozva számos ongai és térségünket érintő problémát sikerült a közreműködésével bejuttatni a Parlament falai közé. Magam is, leendő országgyűlési képviselőként legfontosabb feladatomnak tartom, hogy munkámmal bizonyítsam: itt élve, ismerve a tiszaújvárosi, szerencsi, szikszói, ongai, tiszalúci, tokaji, taktaharkányi és a választókerület valamennyi településének problémáit, végre valódi hangja, képviselete legyen térségünknek az Országgyűlésben.

Ha Ön kerül a parlamentbe a választókörzet képviselőjeként, mik a fő célkitűzései?

A legnagyobb probléma, ami azonnali kezelést igényel, az a kivándorlás. Ahhoz, hogy a térség ne üresedjen ki muszáj megállítanunk a fiatalok elvándorlását, és olyan versenyképes béreket kell biztosítanunk, ami képes arra, hogy visszacsábítsa őket. Emellett nagyon fontos, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások adóterheinek csökkentésével, a vállalkozások kiszámítható és tervezhető fejlesztésével helyben tudjunk megélhetést biztosítani mindenki számára. Ösztönözni fogjuk a vállalatok szikszói, tiszaújvárosi, szerencsi, és az újonnan létrejövő ongai ipari parkokba történő betelepedését és stratégiai szövetséget kötünk velük. Ahogy a családi gazdaságokkal és a fiatal gazdákkal is. A nagygazdaságok ugyanis jelenleg a teljes uniós támogatások kifizetéséből 90% körül részesednek, míg a kis- és közepes gazdaságok osztoznak a maradék 10%-on. Ebben a kérdésben is egyensúlyt kell teremteni. Segítenénk a feldolgozó kisüzemek létrejöttét, valamint a hűtőipari kapacitások bővítését.

Muszáj megemlítenem az egészségügy tarthatatlan állapotát is, amit itt helyben is érzékelünk. A vidéki háziorvosi rendszer lassan összeomlik, pedig elengedhetetlen lenne, hogy a kistelepüléseken élők is időben jussanak hozzá az orvosi ellátáshoz. Ehhez vonzóvá szeretnénk tenni a körzet háziorvosi praxisait, és a szikszói kórházat is visszaállítanánk eredeti állapotába.

A körzethez rengetek kistelepülés tartozik, a Fidesz által már kiszivárogtatott önkormányzati egyesítések ellen minden erőmmel küzdeni fogok, mert úgy gondolom, hogy a vidék lakosságmegtartó ereje az önkormányzatiság megerősítésében rejlik. A helyi vállalkozók által befizetett iparűzési és gépjárműadókat 100 százalékban helyben kell felhasználni az önkormányzatoknak, akikkel partneri kapcsolatra fogok törekedni és képviselni őket a Parlamentben.