Nehéz elhinni, de holnaptól már jön a nyári időszámítás

Lehet, hogy utoljára állítjuk át az órákat.

Ma éjszaka, vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előreállítani az órát, de sokan nem örülnek ennek, legalábbis úgy tűnik, ennyien még soha nem voltak a nyári időszámítás eltörlésének támogatói. Nemcsak hazánkban, hanem európai szinten is szaporodnak a kritikusok.

Itthon a jobbikos Kepli Lajos javasolta az óraátállítás eltörlését, ami óriási népszerűségnek örvendett a lakosság körében, olyannyira, hogy még az országgyűlés is napirendre vette az ellenzéki javaslatot. Ám mint oly sok ötletet, a Fidesz ezt sem engedte tovább, nehogy az ellenzék erősödjön általa.

Azonban mégsem ragadt meg teljesen a történet, hiszen az EU-ban is szeretnék felülvizsgálni azt a 2001-es irányelvet, ami arról rendelkezik, hogy minden tagállam köteles használni a nyári időszámítást.

Ugyan a finnek később kezdtek el foglalkozni az üggyel, mint mi, mégis az ő kormányuknak a kérése jutott el az Európai Parlamentig, ahol már tárgyaltak is a javaslatról. Jelenleg egy részletes vizsgálatra várnak, ami részletesen elemezné, hogy érdemes lenne-e eltörölni az óraátállítást.

A magyar javaslat annyiban különbözött volna a finnekétől, hogy nem a nyári, hanem a téli időszámítást eltörlését tartotta volna kívánatosnak, így az eredeti időszámítással ellentétben nem korábban, hanem később esteledne nyáron is.

Ahhoz, hogy ez így legyen, még meg kell győzni az európai döntéshozókat, addig is ne felejtsük el átállítani az óráinkat, mert hiába nem vesz tudomást róla az időjárás, már közeleg a nyár.