Kétmillióra bírságolták a Fideszt az Orbán-plakátok miatt

2 070 000 forintra bírságolta a tiszaújvárosi választási bizottság a Fideszt.

A párt beadványa nyomán vasárnap mondta ki a Kúria, hogy a csak Orbánt ábrázoló plakátok megtévesztik a választókat, mert nem derül ki, hogy azokat ki rendelte: a kormány vagy a kormánypárt. 

A Kúria döntése csak egyetlen plakátról szólt, és elvi szinten mondta ki, hogy az jogsértő. A Momentum ezután 24 órás plakátvadászatot hirdetett, hogy bebizonyítsák: országos kampányról van szó, a Fidesz tömegesen sértette meg a törvényt. Egy nap alatt az ország minden részéből, többek között Bajáról, Nagykanizsáról, Tiszaújvárosból és Budapestről érkeztek be képek a jogsértő plakátokról.

A tiszaújvárosi választási bizottság egyhangú döntése szerint a plakát jogsértő. A bizottság szerint Orbán Viktor plakátja szándékosan volt törvénysértő, ezért szabott ki ilyen nagy bírságot (az óvodásokkal való kampányolásért csak 345 ezer forintos bírságot kapott Orbán): "A Választási Bizottság a bírság kiszabásakor figyelembe vette a jogsértéssel érintettek körének nagyságát, a jogsértés súlyát és területi kiterjedtségét, a jogsértés ismétlődő jellegét, valamint a nyilvánvalóan szándékos voltát."

Mindeközben a kormánypárt az Alkotmánybíróságra nyújtott be alkotmányjogi panaszt, hogy megvédje a plakátokat. A Fidesz a szólásszabadság fontosságával érvel, ami rendkívül ironikus a kormány elmúlt nyolc évét, a tévék, rádiók, újságok elfoglalását és az MTI cenzúrázási gyakorlatát figyelembe véve - írja közleményében a Momentum.