Siker: több mint 1 millió 215 ezer polgár támogatta a Minority SafePack kezdeményezést

A Minority SafePack a legnagyobb projekt, amelyet valaha indítottak a kisebbségi jogokért.

A kedden éjfélkor zárult aláírásgyűjtés adatait Vincze Loránt, a Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) erdélyi elnöke a flensburgi FUEN-irodából közölte, és beszámolóját a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kolozsvári irodájában élő közvetítésen lehetett követni.

Vincze Loránt kijelentette: a Minority SafePack a legnagyobb projekt, amelyet valaha indítottak a kisebbségi jogokért. A FUEN-elnök szerint a kezdeményezés azt mutatja, hogy az EU hivatalos szerveinek nemcsak a többségekkel, hanem a kisebbségekkel szemben is vannak kötelezettségei.

A kezdeményezést a Jobbik kezdettől támogatta, és arra bíztatta tagjait, illetve szimpatizánsait, hogy ők is segítsenek az aláírásgyűjtésben. 

A Jobbik kiáll az európai nemzeti kisebbségek önrendelkezéséért

A jobbikos honatya felidézte: az európai polgári kezdeményezés azzal a céllal indult el, hogy az Európában élő nemzeti kisebbségek minél szélesebb jogköröket kaphassanak, többek között nyelvhasználatuk és szimbólumaik használata terén."Felesleges hangsúlyozni, hogy ez a kezdeményezés létfontosságú az elszakított területeinken élő nemzettestvéreink számára, akiket nap nap után korlátoznak alapvető jogaik gyakorlásában"- írja Szávay.