A Jobbik kiáll az európai nemzeti kisebbségek önrendelkezéséért

A jobbikos honatya felidézte: az európai polgári kezdeményezés azzal a céllal indult el, hogy az Európában élő nemzeti kisebbségek minél szélesebb jogköröket kaphassanak, többek között nyelvhasználatuk és szimbólumaik használata terén.

"Felesleges hangsúlyozni, hogy ez a kezdeményezés létfontosságú az elszakított területeinken élő nemzettestvéreink számára, akiket nap nap után korlátoznak alapvető jogaik gyakorlásában"

- írja Szávay.

A képviselő emlékeztetett: Romániában a magyar és a székely himnusz éneklése miatt is szabtak már ki büntetést, a román hatalom pedig megtiltotta a székelység zászlajának középületekre való kihelyezését. Hozzátette: "sajnos hosszan sorolhatnánk a magyar közösséget hátrányos megkülönböztetésben részesítő példákat Délvidékről, Kárpátaljáról vagy épp Felvidékről is".

Szávay István örömét fejezte ki, hogy

"a Jobbik európai béruniót szorgalmazó európai polgári kezdeményezésével párhuzamosan elindul még egy olyan kezdeményezés, amely magyar emberek millióinak teremthet jobb, boldogabb életet".

Közleményében egyértelművé tette:

a Jobbik csatlakozik a Minority SafePack európai polgári kezdeményezéshez, és minden tagját, szimpatizánsát arra kéri, hogy segítsék a szükséges egymillió aláírás összegyűlését.

Elkezdődött az európai kisebbségi polgári kezdeményezés aláírásgyűjtése

Vincze Loránt, a FUEN elnöke kijelentette: az lehet a következő év jelszava, hogy a kisebbségek gazdagabbá teszik Európát. Hozzátette: meg kell győzni a többséget és az intézményeket, hogy a polgári kezdeményezés támogatásával ők is hozzájárulhatnak egy jobb Európához.Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kijelentette, hajlamos azt hinni, hogy az aláírások összegyűjtése csak egy technikai, szervezési, logisztikai kérdés.