„A jövő generációinak magyarjai elől éljük fel az országot” – interjú Kepli Lajos környezetvédelmi szakpolitikussal

A Jobbik önálló zöld minisztériummal, és elszámoltatással készül.

Ön a legfrissebb felmérések szerint 2014 óta jelentősen megerősödött Veszprém megye 2. számú választókerületében, és jelenleg Ön az, aki a legnagyobb eséllyel győzheti le Kontrát Károly fideszes államtitkárt. Ehhez a bizonytalanokra és a taktikai szavazókra lenne szüksége – bízik a választók döntésében?

A lakossági fórumok és a fogadóórák tapasztalatai szerint az emberek jelentős többsége változást akar, és a változást akarók pedig döntő többségükben arra akarnak szavazni, aki a legnagyobb eséllyel elhozza a változást helyben, és országosan is. Így helyben egyértelműen a Jobbik jelöltjét, tehát engem tartanak a kormányváltásra esélyesnek, listán pedig szintén a Jobbikot tartják a legesélyesebbnek, és hajlandóak is átszavazni. Hogy milyen mértékben, az majd vasárnap kiderül, de nagyon bizakodó vagyok, mert az emberek naponta keresnek meg írásban és személyesen, legyenek akár korábbi MSZP vagy Fidesz-szavazók, akik most már változást akarnak.

Az esélyeit tovább növeli, hogy az LMP-s Ságodi Zoltán már visszalépett az Ön javára. Ha ezt a lépést a szavazók is lekövetik, tényleg jók a lehetőségei a Fidesszel szemben. Számított erre?

Erre nem igazán lehet számítani, de mind az LMP, mind a Momentum jelöltjénél látható volt, hogy a kormányváltást tekintik céljuknak és eszerint képesek elfogadni azt is, hogy a legerősebb jelöltet kell támogatni. A baloldalon viszont nem ezt látom, sőt ők már inkább engem tartanak fő ellenfélnek, nem a Fideszt.



Mint az országban mindenhol, Önöknél is a legváltozatosabb hazugságokat terjeszti a Fidesz azért, hogy lejárassa legfőbb kihívóját, a Jobbikot. Például egy fórumon azt akarták elhitetni az emberekkel, hogy üres szovjet laktanyába akarnak migránsokat telepíteni, miközben a Jobbik még a Fidesznél is határozottabban elítéli a bevándorlást. Tudják tartani a lépést a Fidesz rágalmaival?

Folyamatosan azon vagyunk, és a bevándorlással kapcsolatos álláspontunkat minden lakossági fórumon elmondom, hiszen azt hazudják, hogy mi migránsokat szeretnénk betelepíteni akár a szentkirályszabadjai laktanyába, akár máshova. Pedig nem mi vagyunk azok, akik migránsokat telepítettek be, hanem pontosan az Orbán-kormány. Ezt próbáljuk tudatosítani mindenkiben, mert fontosnak tartom, hogy a közmédia és a többi kormánypárti média által félrevezetett emberek tisztán lássanak. Segítenünk kell ebben nekik.

Kontrát Károly kampánya nem valami izgalmas, a központi üzenetek továbbításán túl nem igazán lehet helyi ügyeket társítani hozzá. Hogy látja, igényelnék a helyi politizálást a választók?

Valóban alig tapasztalni helyi aktivitást Kontrát Károly részéről. Nagyobb településekre elment, vitt magával egy-egy fideszes potentátot Pintér Sándortól Varga Mihályig, majd ott elmondták a szokásos, migrációval kapcsolatos gondolataikat és azt, hogy milyen jól megy az országban minden. Igazából más kampánytevékenységet nem nagyon folytatott, helyi ügyekkel már csak azért sem foglalkozott, mert nem igazán van képben: Pápán és Budapesten él, igazából csak ünnepi beszédeket mondani és beruházásokat átadni jár a választókerületbe.

Ön a Jobbik környezetvédelmi ügyekért felelős szakpolitikusa. Nemrég egy konferencián bejelentette, hogy önálló zöld minisztériumot hoznának létre Természeti Erőforrás Minisztériuma néven, ami hamisítatlan XXI. századi lépésnek tűnik. Szükség van erre?

2010 óta, amióta nincs önálló zöld minisztérium, folyamatosan épül le ez a terület. Jelenleg a mezőgazdasággal foglalkozó Földművelésügyi minisztériumon belül egy államtitkárság formájában felügyelik a környezetvédelmet, és így gyenge érdekérvényesítő képessége van, ami a hazai környezetvédelmi állapoton borzasztóan meg is látszik. A kormány nem költ rá, mert felesleges dolognak tartja, pedig így a saját utódaink, a jövő generációinak magyarjai elől éljük fel az országot. Mi ezt szeretnénk megakadályozni: a zöld minisztérium arról szólna, hogy saját meglévő energiaforrásainkat úgy hasznosítsuk, hogy az a jövő generációknak is fenntartható módon megmaradjon, és egészséges környezetben tudjunk élni.

Ha már környezetvédelem: két éve még Kontrát Károly is azt mondta, hogy hadianyagüzem nem való a Balaton-partra, Tállai András államtitkár viszont inkább a másik oldalt képviselte. Ön korábban úgy nyilatkozott lapunknak, hogy mindent el fognak követni, hogy ez a beruházás ne valósulhasson meg Balatonfűzfőn. Meg tudják akadályozni?

Nagy port kavart fel az, hogy üdülőövezetben egy ilyen nagy kapacitású hadianyagüzemet létesítenének. Kifejeztük, hogy mi ezt nem szeretnénk, majd később az uniós pályázat körül is kérdések merültek fel arra vonatkozóan, hogy szabályosan használták-e fel a pénzeket, még vizsgálatot is indított a Nemzetgazdasági minisztérium. Első fokon el is marasztalták őket, aztán másodfokon a Miniszterelnökség megsemmisítette ezt, majd újrakezdődött az eljárás, és már két éve tart. Érdemi választ viszont egyáltalán nem kapunk arra, hogy mi lesz ennek a vége. Valószínűleg valamilyen visszaélés történt, amit nem akarnak nyilvánosságra hozni. Mi továbbra is fenntartjuk, hogy ez a beruházás nem való oda, és úgy látjuk, Kontrát Károly kiállása csak politikai célokból történt, az ő súlya a kormányban túl kicsinek számít. Ilyen lehet a királyszentistváni regionális hulladékkezelő központ bezárásának belebegtetése is. Az államtitkár a választások előtt hirtelen közölte, hogy bezárják a lakóknak bűzös telepet, de valószínűleg ez csak egy kommunikációs trükk volt ahelyett, hogy valóban tennének a helyben lakókért.



Négy képviselőjelölt-társa mellett Ön is tagja annak a jobbikos Balaton-munkacsoportnak, ami „A Balaton mindenkié” jelmondat alatt fejlesztéseket, és bizniszek helyett emberközpontú tavat ígér a helyieknek és a látogatóknak. Vannak, vagy lesznek partnereik ebben?

A helyi emberek, a helyi lakosok a partnereink ebben a küzdelemben. Úgy vélem, minden jóérzésű politikusnak azt kell gondolnia, hogy a tavat nem szabad magánérdekek játszóterévé tenni. Most azonban Orbán Viktor barátai és családtagjai uralják a Balatont, és vásárolják fel a balatoni ingatlanokat. Mi azt szeretnénk, ha valóban egy barátságos, emberléptékű üdülőövezet lenne, ahol a tavat bárki szabadon megközelítheti. Másrészről a bűncselekménygyanús ügyleteket felül fogjuk vizsgálni, hogy a Balatont vissza tudjuk adni az embereknek.

Volt egy másik nagy témája is, amivel rendszeresen megmozgatta az országos sajtót: mi a helyzet az óraátállítás eltörlésével?

Gyakorlatilag a legutóbbi esemény a strasbourgi Európai parlament plenáris ülésnek a döntése volt, amelyen elfogadtak egy olyan határozatot, ami a bizottságot felkéri, hogy vizsgálja felül, hogyan lehetne eltörölni az évi kétszeri óraátállítást. Ezt nem tudjuk, hogy mikor fog megtörténni, de a Jobbik már többször megerősítette, hogy el fogja törölni az óraátállítást, mert teljesen elavult, szükségtelen, indokolatlan és egészségügyileg káros intézkedésről van szó.

Orbán Viktor március 15-én megfenyegette az ellenzékieket, Bayer Zsolt házi publicista pedig erre még rá is tett egy lapáttal, patkánynak nevezve a nem fideszes magyarokat. Ön szerint van félnivalója az ellenzéknek, ha a Fidesz marad hatalmon?

Sajnos úgy tűnik, hogy van. Vagyis volna. Azért csak volna, mert nagyon bízok abban, hogy április 8. után nem a Fidesz-KDNP fogja vezetni az országot, hanem a Jobbik fog kormányt alakítani. Akkor viszont csak azoknak lesz félnivalójuk, akik a magyar emberek rovására bűncselekményeket követtek el, mert ők el lesznek számoltatva az ország kirablásáért. Egészen elképesztő, hogy Orbán Viktor politikai hovatartozás alapján fenyegeti az embereket, mi viszont le akarunk számolni a félelemre alapuló politikai légkörrel.