Meghibásodott a 43 éves tüdőszűrő berendezés Gödöllőn, majd jövő héten megnézi a szerelő

A hivatal megállapította, hogy nem megfelelő a gép, de a kormány nem ad pénzt a felújításra.

A Tormay Károly Egészségügyi Központ tüdőgondozója Gödöllőn kívül 12 környékbeli település lakosságát látja el, több mint 131 ezer főt.

Az intézetet nemrég ellenőrizte a járási hivatal népegészségügyi osztálya. Megállapították, hogy a szolgáltatást szüneteltetni kell, mert az épület és a 43 éves röntgenberendezés is katasztrofális állapotban van.

Mindez Pásztor Béla, a körzethez tartozó Veresegyház polgármesterének március 7-én benyújtott előterjesztéséből derül ki. A felújítás 127 millióba kerülne, ebből a gép 20 millióba, ám a kormány nem biztosít erre forrást, a gödöllői önkormányzat pedig nem tudja kigazdálkodni, ezért az érintett önkormányzatok próbálják összeszedni a szükséges pénzt.

Az egészségügyi központ holnapján a napokban jelent meg a hír, hogy a 43 éves gép meghibásodott, így az ellátás szünetel.

A honlapon látható információk szerint a berendezést csak április 19-én tudja megnézni egy szerelő, bár erősen kétséges, hogy megfelelő állapotba tudja-e hozni az 1975-ben készült gépet.