Pálffy: "Más, helyi választási irodák nevében vagy helyettük nem tudok nyilatkozni"

Kedd délutánig lehet jogi úton megtámadni az eredményeket.

"Biztosan tudom mondani, hogy a Nemzeti Választási Irodánál nem történt semmiféle csalás"

így reagált Pállfy Ilona a lap felvetésére, miszerint az ellenzéki pártok megkérdőjelezték a választások tisztaságát. Ugyanakkor sokatmondóan hozzátette:

"Más, helyi választási irodák nevében vagy helyettük nem tudok nyilatkozni, de adott a lehetőség, hogy ha valakinek valamilyen gyanúja van, akkor jogorvoslattal éljen az adott választási szervnél."

Az NVI vezetője emlékeztetett, hogy szombattól számított 3 napon belül, azaz kedden 16 óráig lehet jogorvoslati kérelmeket, kifogásokat benyújtani az eredményt megállapító döntéssel szemben.

"A csalásokról szóló hírek szerintem az emberek hangulatának gerjesztésére, idegesítésére szolgálnak"

- fejtette ki Pállfy a Népszavának, majd hozzátette, hogy szerinte sehol sem történt szándékos visszaélés és minden esetben csak hibákról lehet szó, ezek azonban "akár nagyobb számban is előfordulhattak".

Pállfy Ilona az érvénytelen szavazatok magas számára vonatkozó több kérdést is azzal hárított el, hogy ezeknek az eseteknek az okairól a helyi illetékesek tudnának felvilágosítást adni, az NVI mossa kezeit.

Arra a kérdéser, hogy tényleg összeomlott-e a valasztas.hu április 8-án, azt a választ adta:

"Nem omlott össze. Leállítottuk."

Ennek szerinte az volt az oka, hogy az új rendszer a korábbi tesztelések ellenére sem bírta a fokozott terhelést, ezért lekapcsolták és helyette a párhuzamosan futó régi felület jelent meg a nyilvánosság számára.

A XI. kerületi több órás sorban állással kapcsolatban Pállfy elmondta, hogy előre senki sem számított rá, hogy 11 ezer átjelentkezőt kell tudnia fogadni az adott körzetnek, erre a tömegre pedig kevésnek bizonyult a 38 választási bizottsági tag és a 18 póttag.

Így lehet jogorvoslattal élni az egyéni választókerületi eredmény ellen

Az egyéni választókerületi eredmény ellen kedden 16 óráig lehet fellebbezést benyújtani az NVB-hez. A szavazatszámláló bizottság szavazóköri eredményt megállapító döntése ellen önálló fellebbezésnek nincs helye, csak a választási bizottság eredménymegállapító döntése elleni fellebbezéssel együtt lehet jogorvoslattal megtámadni. Fellebbezni lehet a szavazóköri eredményt megállapító döntés törvénysértő voltára, illetve a szavazóköri eredmények összesítésére és a választási eredmény megállapítására vonatkozó szabályok megsértésére hivatkozva.