Az iskolázatlanabb régiókban ért el jobb eredményeket a Fidesz

A népesség jövedelmi viszonyai és az iskolázottság is befolyásolta, hogy egyes térségekben ki kapott több voksot az országgyűlési választásokon - írja a G7.

A portál megvizsgálta az iskolázottság és Fidesz-támogatottság kapcsolatát területi, járási szinten úgy, hogy összevetették az összesen 197 járásban és fővárosi kerületben a legalább érettségivel rendelkező nagykorú lakosság arányát, illetve a Fideszre leadott listás szavazatok arányát.

Az eredmény szerint minél több volt egy térségben az érettségizettek aránya, annál kevesebb szavat jutott a Fidesznek és annál többet tudhattak magukénak az ellenzéki pártok.

Egyedül a dél-Dunántúlon nem érvényesült annyira ez az összefüggés, ott több olyan járás is van, ahol a szavazók kevesebb mint 40 százalékának van érettségije, a többség mégsem a Fidesz-KDNP-re szavazott.

Ahol a nagykorú népesség többségének van érettségije, ott kevés helyen tudott a Fidesz 50 százalék felett nyerni

- állítja a kutatás alapján a portál, ami következtetésként azt vonta le, hogy ahol alacsonyabb az iskolázottsági szint, ott általában kisebbek a jövedelmek is és a lakosság jobban rászorul az állam, illetve az önkormányzat segítségére, így például a Fidesz-kormányhoz köthető közmunkára, vagy más segélyekre.