Orbán: készen állunk tárgyalni az EU-val a jogállami feltételekről

Blöff vagy ekkora úr a pénz?

A kormányfő ezt csütörtökön Budapesten mondta, a Fidesz-frakció alakuló ülésére érkezőben, újságírói kérdésre válaszolva.

Arra a kérdésre, mit szól Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök szerdai bejelentéséhez, miszerint a jogállamiság lenne a feltétele az uniós pénzek folyósításának, Orbán Viktor azt válaszolta:

"készen állunk ennek megtárgyalására".

Arra a felvetésre, hogy Magyarország csatlakozik-e az európai ügyészséghez, úgy reagált: a magyar alkotmány szerint az ügyészség szuverenitási kérdés.

Az Európai Néppárt vezetőivel folytatott szerdai brüsszeli megbeszéléséivel kapcsolatban arra a kérdésre, miszerint szó esett-e arról, hogy a Fidesz távozzon a pártcsaládból, a kormányfő azt közölte: ellenkezőleg, arról volt szó, hogyan tud a Fidesz részt venni az európai parlamenti választási kampányban úgy, hogy a néppárt győzni tudjon.

"Felajánlottam a segítségünket"

 - jelentette ki.

Arról, hogy a CEU működése feltétele lehet-e a néppárttal való gördülékeny, problémamentes együttműködésnek, azt válaszolta: Magyarországnak senki semmilyen ügyben nem szabhat előfeltételt.

Folytatódik Orbán európai vesszőfutása: az unió a korrupció elleni harc sikeréhez kötheti a pénzt

Orbán Viktornak az utóbbi időben nincsenek túl jó napjai. Az újabb kétharmad fölötti örömöt ugyanis igen hamar beárnyékolta, hogy az Európai Unióban (EU) - miután látták, hogy demokratikus úton nem sikerült megbuktatni a magyar miniszterelnököt - komoly szereplők kezdték rá fenni a kést, szövetségesei pedig kevésnek bizonyulhatnak a támadások elhárításához.

(fotó: Soós Lajos / MTI)