Folytatódik Orbán európai vesszőfutása: az unió a korrupció elleni harc sikeréhez kötheti a pénzt

Orbán Viktornak az utóbbi időben nincsenek túl jó napjai. Az újabb kétharmad fölötti örömöt ugyanis igen hamar beárnyékolta, hogy az Európai Unióban (EU) - miután látták, hogy demokratikus úton nem sikerült megbuktatni a magyar miniszterelnököt - komoly szereplők kezdték rá fenni a kést, szövetségesei pedig kevésnek bizonyulhatnak a támadások elhárításához. A levegőben lógó hetes cikkely, az új kohéziós elosztási rendszer lebegtetése és az Európai Néppárt (EPP) óvatos kritikái nem éppen azt jelzik, hogy a magyar kormányfő nyugodtan hátradőlhet. A mai német sajtóértesülésektől pedig garantáltan félrenyeli majd a kávéskanalat.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) információi szerint ugyanis a Csipkerózsika álmából ébredező Európai Bizottság

a jogállamiság elveinek tisztelete mellett a korrupció elleni harc sikerességét is az uniós támogatási pénzek feltételéül szabná.

Magyarán, ha a fideszes oligarchák tovább turkálnak a mézes bödönben, egy idő után nem érkezik több édesség, a narancsbárók pedig elmondhatják, hogy tényleg megállították Brüsszelt, legalábbis ami az uniós forrásokat illeti.

A konzervatív német lap azt sem mulasztja el kiemelni, hogy az intézkedéssel leginkább a lengyel és a magyar kormányzatot szeretné megrendszabályozni a bizottság.

Megérte hepciáskodni Brüsszellel: Olyan uniós pofon jön, ami kiütheti Orbánék oligarcháit

Nem csak a hetes cikkely pörölycsapásától kell rettegnie Orbán Viktoréknak, az Európai Bizottság ugyanis egy sokkal rafináltabb és a Fidesz számára húsba vágóbb szisztémával kedveskedhet a korrupt narancsbáróknak. A Financial Times szerint az új rendszer szankcióitól nem védene tagországi vétó, minősített többség is elég lehet ahhoz, hogy felfüggesszék az uniós támogatások kifizetését.

Orbán írja a brüsszeli politikát, csak nem úgy, ahogy ő szeretné

Ezzel nincs vége az Orbánékra nézve kellemetlen híreknek, ugyanis a kohéziós támogatások általánosságban is drasztikus átalakításnak néznek elébe, és nem csak a következő, 2021-2027-es uniós költségvetési ciklus miatt.

A fenti tervezet mellett ugyanis a bizottság

a strukturális és beruházási alapok forrásainak egy részét átirányítaná Kelet-Európából Dél-Európába - Olaszországba, Spanyolországba és Görögországba -, azaz a migráció által legjobban veszélyeztetett területekre.

Egyébként a tervek szerint a támogatások terén amúgy is általános visszanyesésekre kell számítani: a közös agrárpolitika forrásainál mintegy 5, a kohéziós politika forrásainál 7, a közvetlen kifizetések területén közel 7 százalékos csökkentés várható.

Orbán Viktor tehát pezsgőt bonthat, hiszen a brüsszeli vezetés most épp az ő állandó hivatkozási alapját, a migrációt használja föl arra, hogy megkurtítsa a perifériaállamok forrásait, mindezt ráadásul úgy, hogy a maradék pénz útját nagyon szigorúan ellenőriznék, kiejtve ezzel a strómanokat a pikszisből.

A legszebb az egészben, hogy ehhez Orbán Viktornak vagy a Fidesz-KDNP bármelyik politikusának, megmondóemberének, "csalódott jobbikos" segédcsapatának és szavazójának egy szava sem lehet, mivel pont az történik, amiért ők eddig óbégattak:

Brüsszel végre helyén kezeli a bevándorlás valamint a határvédelem kérdését és áldoz is a problémára.

Vigyázz, mit kívánsz! - Avagy, nem kellett volna annyit migráncsozni

A bizottság költségvetésért felelős német tagja, Günther Oettinger a Spiegel értesülései szerint már jelezte is, hogy az átcsoportosított összegekből a jelenlegi 1600-ról 5000 fő fölé emelné az európai határok védelméért felelős Frontex létszámát.

Oettinger nem titkolt célja, hogy a belső, különösen a schengeni határok ellenőrzésének szükségességét feloldják,

az azt indokoló problémákat pedig az unió külső határainál állítsák meg.

A FAZ szerint a támogatáselosztás új rendjébe Angela Merkel, német kancellár márciusi uniós csúcson tett fölvetése is belekerülhet, e szerint a támogatások odaítélésében és mértékében az is szerepet játszhat majd, hogy az adott ország hajlandó-e befogadni valamennyit a már uniós területen lévő bevándorlókból.

Emlékezetes, a Fidesz titokban kétezernél is több migránsnak adott valamilyen jogcímen menedékjogot vagy oltalmazotti státuszt, bőven túlteljesítve az esetleges brüsszeli kvótát, ami miatt oly nagy hévvel látszottak tiltakozni. Ugyanakkor közben az unió maradék jóindulatát is eljátszották, így a jövőben ezt a fűalatti intézkedést aligha fogja figyelembe venni Brüsszel.

Orbánék a jövőben tehát

  • vagy bevállalják, hogy kevesebb euró áramlik Magyarországra, ami könnyen megrengetheti az amúgy is törékeny, csak az uniós forrásokra építő gazdaságot, vagy
  • vállalják a politikai arcvesztést az erőszakoló arab hordáktól rettegő szavazóik előtt, és még több migránst telepítenek majd be.

Egyik sem a politikai túlélést garantáló opció.

Egyedül maradtunk, Vitya!

A FAZ úgy tudja, hogy a támogatás csökkentése főként Brüsszel hatásköre lenne, amivel kapcsolatban három döntéshozatali eljárást mérlegelnek:

  • az első szerint egyedül a bizottság határozna a támogatáscsökkentésről,
  • a második szerint a bizottság javaslatot tenne, és meg kellene szereznie hozzá valamennyi tagállam hozzájárulását,
  • a harmadik szerint pedig a bizottság döntene, és a döntést a tagállamok felülbírálhatják, de csak akkor, ha sikerül túlnyomó többséget szervezni ellene.

A bizottság többsége a harmadik megoldás bevezetésével számol, mivel azzal a V4-ek nem tudná blokkoló kisebbségként megakadályozni a többségi döntést. Bár ebben amúgy sem reménykedhet a Fidesz-kormány:

a csehek és a szlovákok már tavaly elég világossá tették, hogy ők az uniós magállamok felé orientálódnak ebben a kérdésben, és szükségesnek tartják a támogatáscsökkentést.

A FAZ rámutatott, hogy a javaslat másik két vesztese Románia és Bulgária lehet, ám azt nem árt tudni, hogy előbbi hagyományosan mindig a központi országok törekvéseit erősíti (akkor is, ha ebből anyagi hátránya származik - a szerk.), utóbbi esetében pedig nem Fekete Pákó jelenti a megtestesült migránsveszélyt, így könnyebben lenyelhetik a békát, ha annak a javuló határvédelem lesz az eredménye.

Oettinger a jövő héten ismerteti a konkrét bizottsági elképzeléseket. A brüsszeli tervekről nehéz vita várható, azért is, mert a Brexit nagy lyukat üt az EU-költségvetésben. A német uniós biztos ezért arra is törekszik, hogy a költségvetésben a jelenlegi 20 százalékról 40 százalékhoz közeli szintre emelkedjék a saját bevételek - tagállami befizetésektől függetlenül keletkező források - aránya.

Beindult a fideszes védekezőpropaganda: Ifj. Lomnici már uniós "költségvetési terrort" vizionál

Hiányoznak a jogi alapjai az uniós költségvetésből járó források esetleges megkurtításának - mondta a Financial Times értesüléseire reagálva ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 keddi műsorában. Ahogy arról tegnap az Alfahír is beszámolt, az Európai Bizottság új, minden eddiginél szigorúbb, a Fidesz számára védhetetlen módszert vezetne be a mértéktelen korrupció letörésére.

Forrás
MTI nyomán