138 ezres pénzbüntetést kapott a kórházigazgató, aki felszólította a beosztottjait, hogy a Fideszt támogassák

Szerinte akkor is megérte.

 "Most talán néhányan azt mondják, hogy egy kórház főigazgatója nyíltan ilyet nem tehet. De igen, megtehetem; mert nekem az a dolgom, feladatom, hogy a kórházunkat úgy irányítsam, hogy az a munkatársi közösségnek a legjobb legyen, és ezáltal a reánk bízott betegeket a lehető legjobban tudjuk szolgálni"

- magyarázkodott a levélben.

A levelet akkor Mirkóczki Ádám, a Jobbik jelöltje hozta nyilvánosságra, aki így fogalmazott:

"Mindenkinek tiszteletben tartom a véleményét és a pártszimpátiáját akkor is ha nem ért velem egyet, legyen az akár egy kórház igazgatója. De! Dr. Vácity József az egri Markhot Ferenc Kórház főigazgatójának a munkahelyén az a dolga, hogy vezesse a kórházat és gyógyítsa a betegeket, nem pedig az, hogy presszionálja a beosztottjait arra, hogy kire kell szavazni!"

A hvg.hu friss információi szerint a levél ellen a helyi LMP-s Komlósi Csaba kifogást tett a választási bizottságnál, ahol helyt adtak a politikus kifogásának, megállapították, hogy a levél sérti a pártok egyenlőségét, a kórházigazgatót pedig eltiltották a további választási jogsértéstől.

Vácity fellebbezett, de nem járt jól: az ügy a Nemzeti Választási Bizottság elé került. A helyben hozott döntést részben megváltoztatta és mellőzte a további jogsértéstől való eltiltás jogkövetkezményét, de a fideszes kórházigazgatónak fizetni kell 138 ezer forintot.

Az NVB is megállapította, hogy Vácity levele alkalmas arra, hogy „megbontsa a választási versengésbeli esélyegyenlőséget” azzal, hogy ő az egri kórház főigazgatója és ebben a minőségében buzdította beosztottjait a Fidesz melletti szavazásra. 

Vácity viszont a büntetés ellenére azt mondta, megérte megírni a levelet, Nyitrai Zsolt ugyanis megnyerte a körzetet - igaz, Eger városában Mirkóczki Ádám több szavazatot kapott.