Nagy eséllyel Kenyából érkezett az anyák napjára vagy a ballagásra vett virágcsokor

Inkább ez jöjjön onnan, mit a nincstelen embertömegek? A Fidesz nem így gondolja...

A lap összefoglalója szerint az Európai Unió virágpiacának mintegy 40 százalékát Kenya szolgálja ki - ezzel az ország Hollandia után a második legnagyobb virágkereskedő az Európai Unióban -, és a magyarországi virágboltokban is egyre gyakrabban találkozni a kelet-afrikai állam egyik fő exportcikkének számító csokrokkal.

A kontinensen Hollandia, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország és Svájc számítanak a kenyai virágok fő célállomásának, a választék pedig főleg rózsából áll, de szegfűt, tulipánt, liliomféléket, fátyolvirágot, iringót, borvirágot, sarkantyúfüvet és még sok más fajtát is gondoznak az ország hatalmas fóliasátraiban.

Tavaly 160 ezer tonna virág volt a kenyai kivitel, ami azt jelenti, hogy naponta átlagosan 440 tonna vágott rózsa és egyéb fajta megy át a nairobi repülőtéren, ahol külön terminál szolgálja ki a száznál is több farm által működtetett növényexportot.

A 820 millió dollár értékű kenyai virágkivitel jó kétharmada Európába irányul, a maradék főként Ázsiába és a Közel-Keletre – összesen több mint 60 országba.

A 47 milliós Kenyában kétmillió ember megélhetése függ a virágtermesztéstől, az ágazat közvetlenül százezer embert foglalkoztat, bár a tevékenységnek komoly ára van: a virágbiznisz központjának számító Naivasha város melletti farmok műtrágya-felhasználása és a növényvédő szerek súlyosan szennyezik a környeztet, különösen a településnél található Naivasha-tavat.

A cikk szerint a felmelegedés következtében 2030-ra akár 2,6 százalékkal is csökkenhet a kenyai GDP, részben a vízkészletek elapadása miatt. Márpedig ha veszélybe kerül az ország egyik legjövedelmezőbb nemzeti iparága, az beláthatatlan következményekkel járhat az ott élőkre nézve, és még jobban fokozhatja az amúgy sem alacsony elvándorlási kedvet.

Az Európai Unió épp ezért igyekszik elérni, hogy az ehhez hasonló, pozitív afrikai gazdasági eredmények életképesek maradjanak, hiszen az ilyen iparágak tartják helyben a folymatosan növekvő, ám egyre szegényebb embertömegeket. Ezzel párhuzamosan pedig pont azért folynak tárgyalások az ottani országokkal, hogy csökkentsék az illegális migránsok Európába áramlását.

Már amikor a szavakban nagyon bevándorlásellenesnek mutatkozó Fidesz teljesen értelmetlen kivagyiságból keresztbe nem fekszik ezeknek a törekvéseknek...:

Ok, akkor mától világos: Orbán ki akarja vezetni az országot az EU-ból

Jövő szerdán lesz Marokkóban egy konferencia, ahol az EU és számos afrikai ország írna alá egy, a migráció visszaszorítását célzó szerződést. Az együttműködés lényege, hogy az afrikaiak uniós forrásokért cserébe igyekeznek gátat vetni az Európába áramló vándorlásnak. A megállapodás szerintegyüttműködnek az embercsempészet elleni küzdelemben, illetve pénzt adnak a hazatérésre a Líbiában átkelésre várakozó sok ezer embernek.