Platformot indítanak Toroczkai Lászlóék

Hét polgármester és "számos középvezető" csatlakozott a "Mi magunk" platformhoz.

"Mi magunk" néven platformot indít Toroczkai László és hat jobbikos polgármester, amelynek célja, hogy "visszatereljék a pártot az alapító nyilatkozat szellemiségéhez."

Ásotthalom polgármestere bejelentette: a platformról múlt pénteken döntöttek, rajta kívül hat polgármester és számos középvezető áll mögötte. Toroczkai László újságírói kérdésre elmondta: az őt korábban támogató négy regionális igazgató is a platform tagja.

A platform június 23-án Ásotthalmon bont majd zászlót. Toroczkai azt mondta, jelen pilanatban az alapszabály nem tiltja ezt: "a Jobbik vezetőségének kell majd erről döntenie." Hozzátette: A "Mi magunk" platformnak hangsúlyos témája a migráció, a határon túli magyarok és a cigány-magyar együttélés kérdése, emellett szeretnék az "eredeti alapszabály felé visszavezetni a pártot."

Hangsúlyozta: nyitottak a Jobbik vezetőségével való egyeztetésre. Mint mondta,

"ha ez nem történik meg, az súlyos hiba lenne a részükről. Nem fogjuk egymás kezét elengedni, június 23-án több ezer embert várunk, utána tudunk döntést hozni a továbbiakról"

- utalt egy esetleges kiválásra Toroczkai László.

Bejelentette: a platformhoz többek között Nagytőke, Végegyháza, Ásotthalom, Bánokszentgyorgy, Cserháthaláp, Monorierdő és Devecser polgármestere is csatlakozott.

Toroczkai László újságírói kérdésre elmondta: a migráció kérdésében támogatni tudják a kormányt, de ezekről a platformnak kell a későbbikben döntenie, természetesen demokratikusan.

Hozzátette: a frakcióból többen is csatlakoztak a platformhoz, de csak Dúró Dóra nevét említette (újságírói kérdésre Novák Előd részvételét is megerősítette). Mint mondta: a pénteki egyeztetésen többen jelen voltak a Jobbik parlamenti frakciójából is.

"Szeretnénk visszaadni a Jobbik mozgalmi jellegét, visszaadni a foglyul ejtett lelkét a Jobbiknak"

- jelentette ki Toroczkai.

Frissítés: a Jobbik szerint a platform alapszabály-ellenes:

"Nincs létjogosultsága a platformnak"

"A Mi magunk platformnak nincsen létjogosultsága, egyrészt az alapszabály ezt nem teszi lehetővé, másrészt a Jobbik nem önmagát képviseli, mi nem magunkat képviseljük, hanem minden magyar embert, ragaszkodunk a 2003-as alapító nyilatkozatban lefektetettekhez, miszerint a Jobbik a nemzet egészét képviseli" - jelentette be Jakab Péter Toroczkai László sajtótájékoztatójára reagálva.