Exit poll: kétharmados abortuszpárti győzelem Írországban

Meglepő? Szavazzon!

A szavazófülkét elhagyók megkérdezésével készült felmérés (exit poll) szerint - amelyet a The Irish Times című ír napilap megbízásából az Ipsos MRBI készített - a voksolók 68 százaléka szavazott 32 százalék ellenében arra, hogy lazítsák az erős katolikus hagyományok szerint élő országban az abortuszra vonatkozó szigorú korlátozást.

A felméréshez összesen 4000 szavazót kérdeztek meg Írország minden megyéjéből. A lap szerint a statisztikai hibahatár másfél százalék.

Az RTE ír közszolgálati műsorszolgáltató megbízásából a Behaviour and Attitudes készítette exit poll felmérés gyakorlatilag ugyanazt az eredményt mutatta: a szavazók 69 százaléka támogatta az abortusz liberalizálását 31 százalék ellenében.

"Úgy néz ki, történelmet írunk holnap"

- írta Leo Varadkar ír miniszterelnök szombatra virradóra a Twitteren. A kormányfő köszönetet mondott a referendumon szavazóknak, s úgy fogalmazott, hogy "ez a demokrácia működés közben".

Az eredmény meglepőnek tűnik, legalábbis az aránya mindenképp, az ír népszavazást felvezető anyagunkban is olyan jóslatok szerepelnek, amelyek szűk "igen" többséget jósoltak.

Jöjjön el a te országod, legyen meg az én akaratom

Egy kórház csendes emeletén vajúdik egy nő. Mikor világra hozza gyermekét, nincs babasírás és örömkönnyek, csak a mélyen szívbemarkoló csend honol a kórteremben és az anya arcán a fájdalom könnyei gördülnek végig. Egyáltalán ki dönti el, hogy hívhatjuk-e anyának, ha gyermeke egy percet sem élt, és ki dönti el, hogy a gyermek mikortól él?