Elnapolta az ENSZ biztonsági tanácsa a palesztinok védelméről szóló szavazást

Elnapolta csütörtökön este az ENSZ Biztonsági Tanácsa a szavazást arról a javaslatról, amely a palesztinok védelmére szólítaná fel a világszervezet tagállamait.

A BT-határozattervezet a Gázában és a megszállt Ciszjordániában élő palesztinok védelméről szól, az Egyesült Államok azonban változtatásokat kíván a szövegben, ezért halasztották el a voksolást.

A döntést Manszúr al-Otaibi, Kuvait nagykövete jelentette be a világszervezet székházában tartott rövid tájékoztatón. A diplomata elmondta: az amerikai ENSZ-nagykövet a szavazás előtti utolsó pillanatokban terjesztette elő javaslatait. Ezek mibenlétéről azonban a kuvaiti nagykövet nem közölt részleteket.

A határozattervezetet két héttel ezelőtt Kuvait terjesztette elő.

A tervezet első változatában a palesztinok védelmét biztosító nemzetközi misszió létrehozását javasolták, utalva egyebek közt arra, hogy izraeli katonák mintegy hatvan palesztin tüntetőt öltek meg a gázai határnál kitört összecsapásokban május közepén.

A BT-ben lezajlott heves vita után azonban a végleges változatban ez nem szerepelt. A szavazásra bocsátandó tervezet csupán felszólított volna arra, hogy "palesztin civilek biztonságát és védelmét garantáló intézkedéseket kell fontolóra venni", és az ENSZ főtitkárának, António Guterresnek jelentést kellene előterjesztenie egy lehetséges "nemzetközi védelmi mechanizmusról".

Forrás
MTI