1945 után elbontották, a Jobbiknak és civileknek köszönhetően holnaptól ismét áll a gyöngyösi országzászló

A szocik nagyon tiltakoztak ellene.

Hosszas viták után még 2016-ban döntött a gyöngyösi képviselő-testület arról, hogy jobbikos javaslatra visszaállítják a város 1933-ban állított, majd 1945 után elbontott országzászlóját.

A 13 millió forintból megvalósuló projekt keretében a régi talapzatot és zászlórudat rekonstruálják majd, melyet a híres építész, Medgyaszay István tervezett. A nemzeti összetartozás szimbólumára kétmillió forint közadakozásból gyűlt össze.

A zászló sajnos nem eredeti helyére, a város főterére kerül vissza, hanem a Hanisz Imre téren hirdeti majd az örök reményt, hogy az elszakított határon túli területek egyszer ismét visszatérnek majd az anyaországhoz.

Mint emlékezetes, a gyöngyösi MSZP és a Változást Akarunk Gyöngyösön Egyesület egyaránt szót emelt az országzászló újbóli felállítása ellen. A baloldal a talapzaton álló

"Hiszek Magyarország feltámadásában"

szöveget volt képtelen megemészteni, az egyesület pedig az egész országzászló-mozgalmat képtelen helyén kezelni, mondván az "háborúra uszító" és "fasiszta", illetve azt is kifogásolták, hogy az eredeti országzászló avatásán maga a kezdeményezést megálmodó Urmánczy Nándor báró mondott beszédet.

Az ünnepélyes avatásra június 4-én, a trianoni békadiktátum aláírásának évfordulóján kerül sor, délután négy órakor, a rendezvényen beszédet mond Bárányné dr. Gál Edit, a Mátra Múzeum igazgatója.

Az országzászlót eredetileg 2017. június 4-én szerették volna felállítani, ám a kivitelezés végül egy évet csúszott.

A szocik nem akarják, de lesz országzászló Gyöngyösön

A múlt csütörtökön megszavazott határozat szerint az emlékmű a Medgyaszay István tervei szerint készült eredeti, 1933-ban felállított országzászló pontos mása lesz. Az országzászló tervét egyedüliként az MSZP frakció nem támogatta. Rendkívül érdekes, de talán nem meglepő, hogy a szocialisták legnagyobb gondja a „Hiszek Magyarország feltámadásában" felirat kapcsán volt, mint irredenta tekintenek rá - fűzte hozzá Kévés Tamás, a város jobbikos alpolgármestere.