Egy orosz szaunával lepte meg a kínai elnököt Putyin

Orosz szaunát ajándékozott Vlagyimir Putyin orosz elnök kínai látogatása alkalmával Hszi Csin-ping kínai elnöknek - jelentették szombaton orosz hírügynökségek.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírók érdeklődésére erősítette meg azokat a sajtóértesüléseket, hogy péntek este Csingtaóban az orosz elnök bemutatta tárgyalópartnerének a kisebb ház nagyságú ajándék látványtervét, és adott mutatott neki egy kis fadarabot is, hogy lássa, milyenből fából készülnek majd a szauna gerendái.

"A kínai fél kiválasztja a helyet, és a szakembereink ott fogják összeácsolni"

- mondta Peszkov. 

Az "orosz fürdőként" is ismert szauna gerendái kétszáz éves altaji cédrusból készülnek.

Az orosz elnök kínai látogatása előtt interjút adott a pekingi médiának, s akkor újságírók megkérdezték tőle, hogy milyen ajándékot visz Hszinek, de nem volt hajlandó elárulni.

A mostani jóval nagyobb ajándék, mint amivel legutóbb lepte meg az orosz elnök kínai kollégáját. Tavalyelőtti pekingi látogatásán Putyin egy doboz fagylaltot ajándékozott Hszi Csin-pingnek, mert ő korábban megemlítette, hogy szereti az orosz fagylaltot. Bár Macron Donald Trumpnak vitt ajándékának stílusosságát nehezen lehet überelni, a francia elnök egy olyan tölgyfa-csemetét ajándékozott az Egyesült Államok elnökének, ami Belleau Woodból származik, egy 1918-as, első világháborús ütközet helyszínéről, ahol Donald Trump kedvenc regénye, a Nyugaton a helyzet változatlan játszódik. Putyin látogatói nem ennyire leleményesek, mióta egyszer megemlítette, hogy szereti a kutyákat, azóta annyi ebet ajándékoztak neki, hogy lassan kutyfarmot nyithatna.

Az orosz elnök háromnapos látogatásra érkezett pénteken Kínába, ahol Hszi Csin-pinggel együtt szombaton és vasárnap részt vesz a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) 18. csúcstalálkozóján Csingtaóban.
 

Forrás
MTI nyomán