Targoncás volt Németországban, ma már pókermilliomos

Interjú.

A hét összes napján pókerezel?

Igen, ahogy időm engedi, igyekszem, de nagyon sok helyre hívnak fotózásokra, vagy szerepelni.

Online vagy élő?

Ez is az időtől függ. Élőben nyilván sokkal jobb játszani, de ha nincs időm arra, hogy elmenjek valahova, vagy valakivel leüljek játszani, akkor kénytelen vagy beérni az online játékkal.

Mikor kezdted?

15 éve.

Az EPT sorozat monte-carlói versenyével kerültél be a hazai köztudatba. Mit érdemes erről tudni?

Ez a legrangosabb európai versenysorozat, olyan, mint a fociban a Bajnokok Ligája, mindenki ott akar játszani. Online kvalifikáltam magam 5 euróból, 4 selejtezőn kellett átjutnom, hogy mehessek.

Aztán nyertél 57 millió forintot.

Őszintén szólva álmaimban sem gondoltam volna, hogy ekkora siker lesz nekem ez a verseny. A célom egyszerűen annyi volt, hogy eljussak egy fizető helyig, de erre tényleg nem számítottam.

Pókerest úgy még nem láttam örülni, mint téged az elődöntőben. Ilyen a habitusod?

Kicsit tényleg ilyen vagyok, valahogy ez rögződött bennem a sport miatt. Az elődöntős rohanás kicsit nagyobb volt, mint kellett volna lennie, de ez azért történt így, mert egyedüli magyarként nem engedték, hogy üzenjek a szüleimnek, barátaimnak, mert ez egy élő show. Hát én megoldottam az élő showban is.

A leggyengébb leosztást kaptad, majd akkorát blöfföltél, hogy a világ legjobbjai is elhitték. Blöffkirálynak is neveznek azóta. Tanulható?

Nehéz kérdés, de talán megtanulhatatlan. Ha tudsz blöffölni, akkor tudsz játszani. Ha el tudod hitetni a másikkal azt, hogy tele vagy, vagy épp azt, hogy nincs semmid, akkor már tudsz valamit, amire nagy szükséged van. Egyébként közel félmilliós nézettségnél jár ez a videó, tényleg jó blöff volt.

Sport vagy szerencsejáték a póker?

Aki kicsit jobban benne van a pókerben, az tudja, hogy ez nem szerencsejáték, attól függetlenül, hogy persze van benne az is. Én 80-20 százalékos arányt szoktam mondani, a tudás javára. Monte-Carlóban például megmutattam, hogy a világ legjobbjaival szemben is lehet sikeresen blöffölni, amihez tudás kell, de nem egyszerű megcsinálni.

Azóta voltál valamilyen komolyabb versenyen?

Az Eurocenterben voltam a Las Vegas Kupán, 160 ezer forint volt a nevezés, egymillió fölött nyertem. Volt a Duna Plázában is egy jó verseny, ott sajnos kiestem, picit nehéz úgy játszani, amikor 120 ezer van a fejeden, és mindenki téged támad.

Mi lesz a következő?

Barcelonába mindenképp megyek augusztus 21-én, de közben is nézegetem az eseményeket, hétvégén lehet, hogy átugrom Pozsonyba, lesz ott egy százezer eurós verseny.

A pókerből élsz?

Igen. Németországban dolgoztam a fémiparban targoncásként, de a monte-carlói verseny után azonnal felmondtam.

Mi kell ahhoz, hogy valaki ne csak a házi versenyt nyerje meg?

Nagyon komoly önkontroll kell hozzá, amihez türelem és kitartás párosul. Én elolvastam egy-két könyvet is, de alapvetően a televízióból tanultam meg játszani. Folyamatosan néztem a közvetítéseket vagy tévében, vagy laptopon. Figyeltem, hogy a nagy játékosok mit csinálnak, hogy hogyan játsszák meg a lapjaikat, mert a közvetítéseknél mindent megmutatnak. Ha követed az ő játékukat, tudsz következtetni, hogy mit, miért és hogyan csinálnak. Én így tanultam, de persze létezhet más út is.