A szakközépiskola ne legyen oktatási elfekvő!

Beérett a keserű gyümölcs.

A szakpolitikus elismerte, az iskolatípus kétségkívül nehéz helyzetben van, aminek kezeléséhez fokozott állami segítségre lenne szükség.

"A korai szelekciós mechanizmusok miatt brutálisan magas az alapvető tanulási- és szociális kompetenciákkal küszködő hátrányos helyzetű diákok aránya, a lemorzsolódási adatok pedig tragikusak. A szakképzés gondjai komplex társadalmi problémákból fakadnak, amelyek megoldásával a kormányzat által előszeretettel közhasznú szupermennek gondolt szakközépiskolai tanárok egyedül kénytelenek szembenézni"

- írta Ander Balázs.

A Jobbik szerint hiba volt a szakképzést egyoldalúan a gazdasági érdekcsoportok igényeinek alárendelni; a legerősebb ellenzéki párt szerint azok rövid távú haszna helyett a társadalom hosszú távú érdekeit kellene szem előtt tartani.

"A 21. századi, versenyképes szakképzéshez jobban átjárható, az ott tanuló diákok számára nem (zsák)utcát jelentő, magukkal hozott hátrányaik kiegyenlítésére sokkal több eszközzel rendelkező szakközépiskolákra lenne szükség"

- fogalmazott Ander Balázs.

Mészáros Lőrinc 58 nap alatt megkeresi azt a pénzt, amivel az állam többet szán jövőre az oktatásra

Kemény 15 milliárd forintocskával fordít majd többet az állam az oktatásra, mint 2018-ban. Ez lényegében semmi, statisztikai hibahatár (összehasonlításképpen: az ágazatra több mint 2000 milliárd forintot költ az állam egy évben), ami ráadásul még a kormány által várt 2,7 százalékos inflációt sem fedezi, miközben például egészségügyre 101 milliárd forinttal (mondjuk van is hova költeni), honvédelemre pedig 86 milliárd forinttal költünk többet, hogy lehetőleg kevesebb négycsillagos NATO tábornok vakargassa az állát a magyar hadak ütőképességét látva.