Új katonai helikoptereket vásárol a honvédség

Folyamatosak a beszerzések, ezúttal 20 darab könnyű, többcélú H145M típusú helikoptert rendelnek az Airbustól.

A magyar haderőnél jelenleg használt helikopterek nagyjavításon estek és esnek át, de az Mi-8-asok és Mi-17-esek hamarosan így is elérik üzemidejük végső határidejét. A honvédelmi tárca első körben az Airbussal kötött szerződést új helikopterek rendszerbe állításáról.

A típus a könnyű, többcélú H145M katonai változata. A közlemény szerint az Airbus minden fontos harcászati és technikai képességet megad fegyverrendszerben és egyéb technikai felszereltségben is. A forgószárnyasok mellett kiterjesztett felszerelési, oktatási és támogatási csomagot is kap a Magyar Honvédség. A beszerzési eljárást nemzetközi piackutatás előzte meg, elsődleges szempont volt a hadműveleti alkalmazói igényeknek való megfelelés.

Mit tud?

Az Airbus közleményben ismertetett néhány információt a helikopterről. A H145M többféle katonai műveletre is alkalmas:

 

  • felderítés
  • kutatás-mentés
  • fegyveres felderítés
  • sebesültszállítás

 

A forgószárnyasok maximális felszállási súlya 3,7 tonna. A magyar haderő gépeit gyorsköteles földetérési rendszerrel, nagy teljesítményű kamerákkal és tűzvédelemmel látják el, de páncél és elektronikus védelem is lesz.

 

Az Airbus Helicopters által fejlesztett HForce rendszernek köszönhetően felszerelhetik a helikoptereket ballisztikus, levegő-levegő, levegő-föld vezérlésű, irányított fegyverzettel. A H145M először 2015-ben állt szolgálatba a német haderőnél, azóta Thaiföld és Szerbia is alkalmazza.

Nem az első

Amióta bejelentették a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program elindítását, több eszközt is beszerzett a honvédség. Vásároltak főleg kiképzési- és oktatási célokra, de katonai feladatokra is alkalmazható Zlin típusú kisrepülőgépeket, majd többfunkciós csapatszállító Airbus A319-eseket. Itt írtunk arról, hogy az Airbussal fog együttműködni a magyar kormány, de akkor még egy másik típusról szóltak a sajtóhírek.

Tényleg Airbusokat vásárol a magyar kormány

A Magyar Nemzet vette észre, hogy csehországi Ostravában szombaton egy amatőr repülőgépfigyelő lefotózta az első gépet, amit Facebookon posztolt is,„Maďarský Air Force One" - írja, majd hozzáteszi, hogy megérkezett Ostravába a magyar légierő első A319-ese, amely elsődlegesen a magyar kormány igényeit fogja szolgálni.

Ezeken kívül futár, valamint felderítő feladatokra is alkalmas kisebb repülőgépeket, de nagyobb méretű és teljesítményű, teherszállításra és légideszant feladatokra alkalmazható rámpás gépeket is hadrendbe állíthatnak.

sss
2019. június 25. | 19:33
""
sss
2019. június 25. | 14:28
Balogh István Szilveszter
sss
2019. június 25. | 19:33
""
sss
2019. június 25. | 14:28
Balogh István Szilveszter
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Eszes Ádám

Friss

sss
2019. június 25. | 17:59
Az elnök szerint pártja nem dughatja homokba a fejét.
sss
2019. június 25. | 11:28
Tíz- és százmilliós profitot zsebelhetett be a Fidesz-közeliként elkönyvelt zenészek közül Nagy Feró, Ákos és Mága Zoltán is.
sss
2019. június 25. | 11:13
A miniszter szerint a kormánynak nem érdeke az a lejáratás, amit egyébként a kormánymédia indított el.
sss
2019. június 25. | 10:06
A kaszinókoncessziók kiváltságos birtokosai minden eddiginél nagyobb, 4,6 milliárd forintos ajándékot kaptak a kormánytól.