Új katonai helikoptereket vásárol a honvédség

Folyamatosak a beszerzések, ezúttal 20 darab könnyű, többcélú H145M típusú helikoptert rendelnek az Airbustól.

A magyar haderőnél jelenleg használt helikopterek nagyjavításon estek és esnek át, de az Mi-8-asok és Mi-17-esek hamarosan így is elérik üzemidejük végső határidejét. A honvédelmi tárca első körben az Airbussal kötött szerződést új helikopterek rendszerbe állításáról.

A típus a könnyű, többcélú H145M katonai változata. A közlemény szerint az Airbus minden fontos harcászati és technikai képességet megad fegyverrendszerben és egyéb technikai felszereltségben is. A forgószárnyasok mellett kiterjesztett felszerelési, oktatási és támogatási csomagot is kap a Magyar Honvédség. A beszerzési eljárást nemzetközi piackutatás előzte meg, elsődleges szempont volt a hadműveleti alkalmazói igényeknek való megfelelés.

Mit tud?

Az Airbus közleményben ismertetett néhány információt a helikopterről. A H145M többféle katonai műveletre is alkalmas:

 

  • felderítés
  • kutatás-mentés
  • fegyveres felderítés
  • sebesültszállítás

 

A forgószárnyasok maximális felszállási súlya 3,7 tonna. A magyar haderő gépeit gyorsköteles földetérési rendszerrel, nagy teljesítményű kamerákkal és tűzvédelemmel látják el, de páncél és elektronikus védelem is lesz.

 

Az Airbus Helicopters által fejlesztett HForce rendszernek köszönhetően felszerelhetik a helikoptereket ballisztikus, levegő-levegő, levegő-föld vezérlésű, irányított fegyverzettel. A H145M először 2015-ben állt szolgálatba a német haderőnél, azóta Thaiföld és Szerbia is alkalmazza.

Nem az első

Amióta bejelentették a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program elindítását, több eszközt is beszerzett a honvédség. Vásároltak főleg kiképzési- és oktatási célokra, de katonai feladatokra is alkalmazható Zlin típusú kisrepülőgépeket, majd többfunkciós csapatszállító Airbus A319-eseket. Itt írtunk arról, hogy az Airbussal fog együttműködni a magyar kormány, de akkor még egy másik típusról szóltak a sajtóhírek.

Tényleg Airbusokat vásárol a magyar kormány

A Magyar Nemzet vette észre, hogy csehországi Ostravában szombaton egy amatőr repülőgépfigyelő lefotózta az első gépet, amit Facebookon posztolt is,„Maďarský Air Force One" - írja, majd hozzáteszi, hogy megérkezett Ostravába a magyar légierő első A319-ese, amely elsődlegesen a magyar kormány igényeit fogja szolgálni.

Ezeken kívül futár, valamint felderítő feladatokra is alkalmas kisebb repülőgépeket, de nagyobb méretű és teljesítményű, teherszállításra és légideszant feladatokra alkalmazható rámpás gépeket is hadrendbe állíthatnak.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
sss
2019. április 18. | 12:35
A táncegyüttes menedzsmentje cáfolja a sajtóértesüléseket.
sss
2019. április 18. | 09:34
Az utolsó percig kérdéses volt a továbbjutás sorsa.

Érdekes, amióta bevezették a videobírót, mintha kiegyensúlyozottabb lenne a labdarúgás. Évek óta tendencia, hogy a (marketing és piaci szempontból) jobban csengő csapatok javára gyakrabban tévednek a játékvezetők. Amióta viszont a VAR (video assistant referee) létezik, azóta az ún. kiscsapatoknak is több esélye van labdába rúgni. Az e heti Bajnokok Ligája mérkőzések után, ha nem lett volna a technológiai segítség, akkor most, nem Ajax - Tottenham, hanem Manchester City - Juventus elődöntőt rendeznének a Bajnokok Ligájában. Ehhez hozzávehetjük azt is, hogy a Foci-Vb-n is már alkalmazott videobírónak köszönhetően Horvátország is el tudott jutni a döntőig, míg ha a bírón múlott volna, akkor nem horvát-francia, hanem angol-francia döntőt rendeztek volna.

Lehet mégis csak jobb, ha a technológiára bízzuk a futballt, és nem az emberi szubjektivitásra, ha igazságos döntéseket akarunk.