Az olaszok mégis kimentik a menekülteket a tengerből?

A kormány irányvonala ellenére.

Az olasz parti őrség mindig válaszolni fog a tengerről érkező segélykérésekre, annak ellenére, hogy a körülmények mostanra megváltoztak. Líbia most már olyan helyzetben van, hogy a saját parti őrségével képes végrehajtani mentőakciókat a területi vizein - mondta Toninelli a Huffington Post hírportálnak adott interjúban. Hozzátette: Olaszország 12 hajót tervez Líbia rendelkezésére bocsátani.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter viszont azt mondta egy pénteki rádióinterjúban, hogy Olaszország kikötői egész nyáron zárva lesznek a Földközi-tengeren a mentőhajók előtt.

"Ezek a civil szervezetek csak képeslapon fogják látni Olaszországot"

 - fogalmazott a jobboldali Liga vezetője, aki miniszterelnök-helyettes is egyben. A politikus kiemelte, hogy a civil mentőhajók üzemanyagot sem vehetnek fel Olaszországban, ahol a közlekedési tárca fennhatósága alá tartoznak a kikötők és a parti őrség.

Az utóbbi négy évben az olasz parti őrség mintegy 600 ezer embert mentett ki a Földközi-tengerből.

Az elmúlt napokban Olaszország nem engedte két, bevándorlókat szállító mentőhajónak sem, hogy olasz partokon kössön ki. Az Aquarius végül Spanyolországban, a Lifeline pedig Máltán köthetett ki több száz emberrel a fedélzetükön.

Uniós csúcs: önkéntes alapon lehetnek zárt menekültközpontok az EU területén

Az uniós tagországok vezetői több kétoldalú egyeztetést követően megegyeztek a csúcstalálkozó csütörtöki munkanapján tárgyalt témákat összegző zárónyilatkozat szövegében, közte a migráció kezelését érintő kérdésekben - közölte pénteken Twitter-üzenetében Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.Információk szerint az elfogadott szövegben az Európai Unión belül a zárt menekültközpontok önkéntes alapon, tagállami felajánlás alapján jöhetnének létre, és ezek a szárazföldön és a tengeren érkezett illegális bevándorlók és menekültek kérelmeinek feldolgozását látnák el.