Nem bírja elviselni Trumpot, ezért inkább távozik a nagykövet

A nagykövet a Facebook-oldalán azt írta:

hat elnök és tizenegy külügyminiszter alatt szolgált, és soha nem gondolta volna, hogy eljön az a nap, amikor nem tudja tovább elviselni a kormányzat politikáját.

Melville-t leginkább az zaklatta fel, hogy Donald Trump elnök korábban elítélően nyilatkozott a NATO-ról és az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményről (NAFTA), illetve az Európai Unióról azt állította, hogy csak ki akarja használni az Egyesült Államokat.

Távozik posztjáról július végén Susan Thornton, az Egyesült Államok külügyminisztériumának kelet-ázsiai és csendes-óceániai kapcsolatokért felelős államtitkár-helyettese is.

Susan Thorntont még az előző külügyminiszter, Rex Tillerson nevezte ki, és már korábban is felmerült, hogy vajon megtartja-e őt hivatalában az amerikai diplomácia új irányítója, Mike Pompeo.

Thornton éppen egy olyan időszakban távozik posztjáról, amikor Washington kulcsfontosságú tárgyalásokat folytat Észak-Koreával és Kínával. A Donald Trump elnök vezette kormányzat most készíti elő azokat a tárgyalásokat, amelyeken biztosítanák a gyakorlati megvalósítását mindannak, amiről Trump és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető megállapodott szingapúri csúcstalálkozójukon. Ráadásul az Egyesült Államok a kereskedelmet érintő komoly feszültségek közepette igyekszik rávenni Kínát arra, hogy működjön együtt az észak-koreai válság rendezése érdekében.

Trump 2017. januári hivatalba lépése óta az amerikai külügyminisztérium számos magas rangú tisztségviselője mondott le az új elnök politikája miatt.