Legfőbb német rendőrszakszervezet: nem jelentenek megoldást a tranzitközpontok

Újabb pofon Merkel és Seehofer közös migrációs politikájának.

„Egy félkész munkáról beszélünk, mert nem veszi figyelembe a többi német határt, és nem kínál megoldást ezekre a térségekre”

- vélekedett a szakszervezet elnökhelyettese, Jörg Radek.

Szerinte a migránsok más határokon át próbálnának majd bejutni Németországba.

„Nagy valószínűséggel két-három hónap múlva kiürülnének a bajor tranzitközpontok, és máshol tapasztalnánk a migrációs nyomást”

- vélekedett.

Németország Ausztrián kívül Lengyelországgal, Csehországgal, Belgiummal, Franciaországgal, Hollandiával és Svájccal is határos. A GdP elemzése szerint

az új tranzitközpontokban az egyenlő elbánás elve is sérülne, mert a német-osztrák határon feltartóztatott migránsokat őrizetbe vennék, míg a többi határon keresztül akadálytalanul közlekedhetnének.

A szakszervezet a tervnek azt a pontját is bírálta, amely szerint a tranzitközpontok nem számítanak majd német területnek. A GdP rámutatott, hogy egy 2015-ös bírósági döntés értelmében ha valaki fizikailag átlépte a határt, az belépett Németország területére. Jörg Radek arra is felhívta a figyelmet, hogy az elképzelés jogilag sem tartható, mert egy törvény szerint valakit maximum 24 órán át lehet fogva tartani, ha nincs bizonyíték arra, hogy bűncselekményt követett el.

Egy másik rendőri szakszervezet, a DPolG vezetője, Ernst G. Walter a Handelsblatt című német gazdasági napilapnak úgy nyilatkozott, hogy a már létező központokat is használhatnák arra, hogy meghatározzák a menedékkérők státusát. Ilyet például a müncheni repülőtéren is felállítottak, de Passauban és Rosenheimben is léteznek erre a célra épületek. Ezek az intézmények - a megfelelő gondossággal és sebességgel - azonnal elkezdhetnék a belépési engedélyek kiadását vagy megtagadását – vélekedett.

Angela Merkel német kancellár és Horst Seehofer belügyminiszter között hosszas belpolitikai feszültség után hétfőn született megállapodás arról, hogy úgynevezett tranzitközpontokat építenek ki a német-osztrák határon az Európai Unió valamely tagországában már nyilvántartásba vett menedékkérők elhelyezésére, és ezekből a központokból szállítják majd vissza őket a regisztráció szerinti tagállamba, ahol az EU-s szabályok alapján le kell folytatni menekültügyi eljárásukat.

Megmenekült a német kormánykoalíció

A tranzitzóna intézményének bevezetése lehet Horst Seehofer német belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és Angela Merkel kancellár, a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) menekültügyi vitájának megoldása - jelentette hétfő este a Bild című lap a hírportálján a CDU berlini székházában zajló válságtanácskozás résztvevőitől származó értesülésekre hivatkozva. Azóta megszületett az egyezség.

Sebastian Kurz osztrák kancellár, és az Angela Merkellel való csütörtöki találkozója után Orbán Viktor magyar kormányfő is ebben a formájában lényegében elutasította a megegyezést.