Orbán hosszú jogi vitára számít az új német migrációs politika ügyében

Nem hozott megegyezést Merkel és Orbán találkozója.

A magyar kormányfő szerint hosszú jogi vitára lehet számítani az ügyben,

mivel hazánk nem ismeri el, hogy az első EU-tagország lennénk, ahonnan a menedékkérők tovább mennek Németország felé.

Orbán Viktor emlékeztetett rá, hogy Magyarország védve Európa határait, és a schengeni zónát, bár regisztrálja a menedékkérőket, de ezeket valójában Görögországnak (és Bulgáriának) kéne megtennie, azonban ezt elmulasztják.

Senkit nem fogad vissza Magyarország

Orbán Viktor, miután szerdán Berlinben találkozott Horst Seehofer német belügyminiszterrel, már kijelentette: nem tudunk és nem is akarunk visszafogadni menedékkérőket, de bármikor készen állunk segíteni abban, hogy az illegális bevándorlókat visszaszállítsák Görögországba.

Az MTI hírösszefoglalója hozzáteszi, Orbán Viktor kiemelte: a véleménykülönbségek nem akadályozhatnak abban, hogy keressék az együttműködés lehetőségét, erre a magyar kormány készen is áll a német kancellárral.

Magyarország déli határa védve van, onnan migránsok nem érkezhetnek Németországba és Ausztriába sem, és „a határt védve tartjuk a jövőben is” - tette hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor szerint napi 4-5 ezer migráns érkezne Németországba a határvédelem hiányában, ezért ez komoly szolidaritást jelent Magyarország részéről.

Sok mindenben egyetértenek, DE...

Kevéssé hihető, hogy Angela Merkel német kancellár elégedett lenne az Orbán Viktorral való megbeszélésével, közös sajtótájékoztatójukon odaszúrt megjegyzéseiből ez nyilvánvalóan kiérezhető. Merkel kijelentette: fontos és helyes, hogy Magyarország védi európai uniós külső határát, de nem szabad megfeledkezni az „Európa lelkét jelentő humanitásról”.

A német kancellár „intenzívnek” nevezte a csütörtöki tárgyalást, amelyen a migráció területén egy sor kérdésben egyeznek az álláspontok, de vannak véleménykülönbségek is.

Az MTI kiemeli: Németország és Magyarország egyetért az EU külső határa védelmének fontosságában, és abban is, hogy a menekülteknek lehetőleg a hazájuk közelében kell segítséget nyújtani, és küzdeni kell a menekülésre kényszerítő okok felszámolásáért. De Németország szerint a külső határok védelme nem jelenthet bezárkózást, és az Európa alapját jelentő humanitásra tekintve nem szabad megfeledkezni arról, hogy „emberek érkeznek hozzánk” - mondta Angela Merkel.

A Jobbik többet szeretne tudni, de valamiben egy állásponton van Orbánnal

Az ellenzéki párt nevében, Bana Tibor, a Jobbik alelnöke reagált közleményben Angela Merkel és Orbán Viktor sajtótájékoztatójára. Szerinte „fájóan kevés konkrétum” hangzott el, és így továbbra sem látható hogyan tervezik megállítani az Európába irányuló migrációs hullámot. A Jobbik megismételte korábbi álláspontját: „se szegény, se gazdag, se visszafogadott migránsnak nincs helye Magyarországon.” Bana a párt nevében azt is leszögezte: a Jobbik ugyan egyetért azzal, hogy az unió külső határainak védelme fontos és közös határvédelemre van szükség, de elutasítja a közös európai hadsereg felállítását. Ugyanakkor a magyar kormányfővel azonos álláspontot fogalmazott meg Bana Tibor, amikor a közleményében azt írta: a menekültválságot Európán kívül, az első biztonságos országban kell kezelni. Hozzátette: az ott adódó feladatokból Magyarországnak is ki kell vennie a részét.

A német migrációs politikai új fordulatáról és gyengeségeiről alább olvashat:

Merkel és Seehofer közös nevezőre hozott migrációs politikája gyenge lábakon áll

Napokkal ezelőtt a német sajtó még ízekre szedte Horst Seehofer német belügyminisztert, akinek már hitelességét temették, mielőtt győztesként jött volna ki az Angela Merkel német kancellárral folytatott megbeszéléséről. A győztest persze csak zárójelesként lehet értelmezni, mert bár a belpolitikailag sarokba szorított, gyengülő Merkel kompromisszumokra kényszerül hatalmának megőrzése érdekében, a Seehoferrel kötött megállapodás a migráció ügyében gyenge lábakon áll.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs