Unalmas meccs, angol öröm

1966 és 1990 után történelme során harmadszor vb-elődöntős a háromoroszlános csapat.

Svédország a Németországot is magában tudó F csoport megnyerése után Svájc legyőzésével kvalifikálta magát a világ legjobb tizenhat csapata közé. Úgy, hogy a németektől bekapott két gólon kívül érintetlen is maradt a hálójuk.

Anglia a G csoport második helyéről (a belgák mögül) érkezett úgy, hogy eddig minden meccsén kapott gólt. Emlékezetes, a Kolumbia elleni nyolcaddöntőben az utolsó percben egyenlítettek ellenük a dél-amerikaiak, végül történelmük során először egy vb-n tizenegyespárbajt nyert a szigetországi csapat.

Egymás elleni negyeddöntőjük azonban nagyon unalmasan indult. Aki esetleg megnézte az elhúzódó Forma-1-es időmérő edzés végét, melyet ugyancsak egy brit, a mercedeses Lewis Hamilton nyert meg, az sem maradt le semmiről.

A 31. percben viszont az első igazán izgalmas esemény gól is lett: Ashley Young szögletét egy Harry keresztnevű focista fejelte a hosszú sarokba, de nem a gólkirályi címre törekvő Kane, hanem Maguire (0-1). Az első félidő végére is marad még egy kis izgalom. A 45. percben Sterling kapott remek kiugratást, gólhelyzetben törhetett kapura, Olsen kapus pompásan vetődött közbe. Sterlingnél maradt a labda kisodródott helyzetben, de nem gurította vissza sem az üresen álló Kane-nek, sem az ugyancsak teljesen üresen lövésre kész Allinak. Helyette újra lőtt, amit könnyedén hárítottak a védők.

A második félidő sem nagy svéd rohamokkal indult, de mégis a skandinávok kerültek helyzetbe: a 47. percben Berg hat méterről leadott bivalyerős fejesét a bal alsó sarok elől óriási bravúrral védte Pickford. A 60. percben megduplázta előnyét az angol csapat: Trippier beívelését Dele Alli könnyedén fejelte az ötös sarkáról a – talán feleslegesen – kapuban maradó Olsen felett a hálóba (0-2). Rá két percre, a 62. percben Berg kapta középen a labdát, otthagyta Claessonnak, aki kilenc méterről üresen egyből lőtt, de Pickford ismét leért, és ezúttal jobb kézzel hárított. Az ismétlést ugyancsak Claesson a védőkbe vágta. A 65. percben a svéd kapu előtt ide-oda pattogó labdát az ötös sarkáról Maguire lőtte rá, de az csak a felső szektorokban ülő nézőket veszélyeztette. Próbálkoztak a svédek, de igazából egyáltalán nem voltak veszélyesek. Egyedül a 72. percben volt nagy helyzetük: Berg kapta meg Guidetti remek beadását egy kontra végén, átvette, fordulásból be akarta vágni a léc alá, de Pickford ismét legjobb formáját nyújtva védett. Említésre méltó még, hogy a 91. percben Augustinsson jutott szabadrúgáshoz 18 méterről, de nagyon csúnyán a kapu fölé rúgta.

Anglia tehát 1966 és 1990 után harmadszor jutott vb-elődöntőbe. Ellenfele az Oroszország–Horvátország mérkőzés győztese lesz. Ez utóbbi összecsapás magyar idő szerint este 8 órakor kezdődik Szocsiban.

Mi pedig kíváncsian várjuk, mennyire ízlik Ibrahimovicnak a fish and chips.

Fogadást kötött Beckham és Ibrahimovic

Ibrahimovic azt írta, hogy ha az angolok győznek Szamarában, akkor a világ bármely pontján meghívja Beckhamet egy vacsorára, ha viszont a svédek nyernek, akkor az angolnak kell egy IKEA-ban bútort vásárolnia számára. Beckham - aki korábban maga is játszott a Galaxyban - elfogadta a kihívást, és ő is ismertette a fogadási téteket.