A Német Labdarúgó-szövetség elnöke válaszokat akar Öziltől

Az „Erdogan-botrány” és a csúfos vb-kudarc nem hagyja nyugodni a németeket.

A DFB arról is tájékoztatást vár, hogy Özil tervez-e a továbbiakban is a nemzeti csapatban szerepelni, vagy 92 mérkőzés után lemondja a válogatottságot – adta hírül hétfői cikkében a Nemzeti Sport.

A botrány háttere, hogy korábban Mesut Özil, az Arsenál játékosaként a Manchester Cityben játszó Ilkay Gündogannak közösen fotózkodtak Londonban a török elnökkel, Recep Tayyip Erdogannal, akinek saját csapatuk mezét is átadták. Gündogan a manchesteri trikóra azt írta: „Nagy tisztelettel az elnökömnek.” Özil és Gündogan is többszörös német válogatott.

Gündogan azóta már elnézést kért, és társával együtt meglátogatták Frank-Walter Steinmeier német elnököt egy megbeszélésre. Özil azonban nem nyilvánult meg az üggyel kapcsolatban.

„Mesut még nem szólalt meg ezzel kapcsolatban, és ez kiábrándított sok szurkolót, hiszen kérdéseik vannak és válaszokat várnak. Ez teljesen jogos igény. Amikor Mesut visszatér nyaralásából, ki kellene állnia a nyilvánosság elé a saját érdekében”

idézi a Kickerre hivatkozva a Nemzeti Sport Reinhard Grindelt.

Grindel és a DFB arra vár választ, hogy Özil a jövőben kívánja-e folytatni válogatottbeli pályafutását, számíthat-e rá Joachim Löw szövetségi kapitány, akit a rossz világbajnoki szereplés ellenére is megerősített tisztségében a vezetőség. Löw még 2022-ig rendelkezik szerződéssel, és a válogatott újjáépítését tervezi.

Özilt nagyon sok támadás érte a világbajnokság előtt, a mérkőzések alatt, és a kiesés után is, még egy szurkolóval is összeszólalkozott a Dél-Korea ellen játszott meccset követően. A válogatott rossz teljesítménye megrázta a német társadalmat, sokan a csapatszellem megbicsaklásában látják a hibát. Olyan sajtóhírek is keringtek, hogy a bizalmatlanság Özil ellen az öltözőbe is beköltözött. A játékos egyébként a német válogatott kudarca után, először a Twitter-oldalán szólalt meg. Azt írta: nagyon fáj neki, hogy már a csoportkör után kiestek, szerinte egyszerűen nem voltak elég jók, és most kell egy kis idő, hogy túljussanak ezen.

Később tovább borzolta a kedélyeket, hogy az Instagramján egy olyan fotót osztott meg a nyaralásáról, amelyen jókedvűen látható a barátnőjével. A játékos semmi elítélhetőt nem írt a képhez, mégis botrány lett belőle:

„Köszönöm, hogy mindig mellettem vagy. Akkor is mosolyra fakasztasz, amikor a világ a feje tetejére áll körülöttem.”

 

Thanks for always being there for me. You make me smile even when my world turns upside down.  #timeout #thankyou @gulseamine

Mesut Özil (@m10_official) által megosztott bejegyzés,

A németek leginkább azt sérelmezték, hogy a kiesés miatt a válogatott csütörtökön ért haza, de Özil vasárnap már Görögországban volt, ugyanakkor, ha továbbjutnak, akkor Németországnak hétfő délután kellett volna Brazíliával játszania. Vagyis a német kritikák szerint Özil hamar túltette magát a kudarcon, és nagyon gyorsan intézett magának egy görög utazást.

Fotó: hurriyetdailynews.com