Összefogtak az erdélyi magyar pártok a bebörtönzött vármegyésekért

Nagyszabású tüntetést készít elő az MPP, az RMDSZ, az EMNP és az EMNT: csütörtökön 18 órától a kézdivásárhelyi főtérre várják mindazokat, akiket felháborít a terrorizmus miatt elítélt Beke István és Szőcs Zoltán bebörtönzése - jelentették be a pártok képviselői.

Mint arról pár nappal ezelőtt beszámoltunk, a román Legfelsőbb Bíróság jogerősen 5-5 év börtönbüntetésre ítélte Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi elnökét és erdélyi vezetőjét azzal vádolták, hogy 2015-ben házi készítésű bombát akartak robbantani a román nemzeti ünnepen. Ezt a feltételezést a két vármegyés abszurdnak nevezte, miközben a koncepciós eljárás ellen nemzetközi szinten sokan felemelték a szavukat. 

A másodfokú, 5-5 év börtönbüntetésről szóló ítélet teljesen váratlanul ért mindenkit, köztük az erdélyi magyar pártokat is, akik most nézeteltéréseiket félretéve közös megmozdulásra buzdítnak.

Hétfőn Sepsiszentgyörgyön az RMDSZ, a Magyar Polgári Párt (MPP), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) képviselői közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy

július 12-én, csütörtökön 18 órától Kézdivásárhely főterén

nagyszabású tüntetést tartanak a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom terrorizmus vádjával bebörtönzött két aktivistája, Beke István és Szőcs Zoltán ítélete miatt - írja a szekelyhon.ro.

Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő, az MPP háromszéki elnöke szerint

"meg kell mutatnunk, hogy nem félünk, a bajban összefogunk.”

Ha nem így tesznek, akkor

"eljöhet az idő, hogy egy magyar szóért, a székely zászlóért is bebörtönöznek."

Az RMDSZ háromszéki ügyvezető elnöke Grümen Róbert és Tőke Ervin, az EMNP alelnöke úgy véli,

"az ítélettel példát akarnak statuálni, hogy leállítsák az autonómiaharcot".

"Nem elég türelmesnek lennünk, hanem ki kell mondanunk: elég volt"

-szögezte le Sándor Krisztina, az EMNT elnöke, aki szerint a gyulafehérvári Batthyáneum ügyében született kedvezőtlen döntés, a Bánffy-erdők visszaállamosítása, a Beke-ügy és Péter Ferenc Maros megyei tanácselnök tízezer eurós büntetése a székely zászló miatt, egyértelműen jelzik, hogyan is áll a román kormány az erdélyi közösséghez.

A szervezők minden szinten mozgósítanak, ugyanakkor elsősorban a kézdivásárhelyiekre, a kézdiszékiekre, a háromszékiekre számítanak; igény szerint Sepsiszentgyörgyről, Csíkszeredából, Székelyudvarhelyről indítanak buszokat.

A csütörtöki tüntetésen Tőkés László EP-képviselő is részt vesz.

Eközben Budapestre is tüntetést szervez a HVIM. 

Szerdán 18 órától a román nagykövetség elé várnak mindenkit,

aki elfogadhatatlannak tartja az ítéletet. 

Kézdivásárhelyen és Budapesten is tüntetnek a bebörtönzött székelyekért

Mint arról pár nappal ezelőtt beszámoltunk, a román Legfelsőbb Bíróság jogerősen 5-5 év börtönbüntetésre ítélte Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi elnökét és erdélyi vezetőjét azzal vádolták, hogy 2015-ben házi készítésű bombát akartak robbantani a román nemzeti ünnepen.