Kézdivásárhelyen és Budapesten is tüntetnek a bebörtönzött székelyekért

Felmentés után letöltendő szabadságvesztés. 

Mint arról pár nappal ezelőtt beszámoltunk, a román Legfelsőbb Bíróság jogerősen 5-5 év börtönbüntetésre ítélte Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi elnökét és erdélyi vezetőjét azzal vádolták, hogy 2015-ben házi készítésű bombát akartak robbantani a román nemzeti ünnepen. Ezt a feltételezést a két vármegyés abszurdnak nevezte, miközben a koncepciós eljárás ellen nemzetközi szinten sokan felemelték a szavukat. 

A másodfokú, 5-5 év börtönbüntetésről szóló ítélet teljesen váratlanul ért mindenkit, ugyanis tavaly júniusban elsőfokon felmentették őket a terrorizmus vádja alól, és mindösszesen pirotechnikai eszközökkel elkövetett bűncselekményekért ítélték el őket 11, illetve 10 hónap és néhány nap letöltendő börtönbüntetésre, éppen annyira, amennyit előzetes letartóztatásban töltöttek, így akkor a kiszabott szabadságvesztést letöltöttnek nyilvánították.

„Ebben az országban minden megtörténhet. Ezzel az ítélettel megfélemlítik az embereket, nemcsak a magyarokat, hanem a románokat is. Megmutatják, hogy azt tesznek, amit akarnak”

- nyilatkozta Beke István az itthon.ma portálnak. 

Az ítélet ellen a HVIM
 - ma este 18 órakor Kézdivásárhelyre, a Gábor Áron térre szervez tüntetést,
 - jövő héten szerdán 18 órától pedig Budapestre, Románia Nagykövetsége elé várnak mindenkit,


"hogy közösen tiltakozzunk nemzeti szuverenitásunk és identitásunk meggyalázása ellen".

A hír hallatán Lengyelországban is szolidaritási demonstrációt tartott az ONR nevű lengyel mozgalom.