2018. 07. 14. 21:21
MTI

Templomban gyilkolt diákokat a nicaraguai szélsőbalos kormány rendőrsége

Nicaraguai kormányerők szombaton Managuában, az ország fővárosában két egyetemistát megöltek és mintegy húszat megsebesítettek, akik egy katolikus templomban kerestek menedéket - közölték helyi egyházi források.

A rendőrök és paramilitáris erők

több órán át lőtték az Isteni Irgalmasság-templomot,

míg végre a katolikus egyház közvetítésére a bent rekedtek távozhattak onnan. 

Tüntető diákok egy csoportja, amely előzőleg a Nemzeti Autonóm Egyetemen elbarikádozta magát, péntek este menekült át a közeli templomba. Szemtanúk közlése szerint

közülük kettőt a kormányerők fejbe lőttek, egyet a templom területén, társát pedig a templom előtt felállított barikádon.

Azokon a videofelvételeken, amelyeket a szintén a templomban tartózkodó helyi újságírók készítettek, a diákok kétségbeesett segélykiáltásait lehet hallani. Péntek éjjel a plébánia egyik papja, kezében a pápai zászlóval kijött a templomból, hogy kieszközölje a súlyos sebesültek és a The Washington Post című amerikai lap munkatársának távozását.

Nicaraguában április közepén kezdődtek a zavargások, miután a biztonsági erők leverték a nyugdíjcsökkentések miatt kirobbant tüntetéseket. Azóta a tiltakozások az egész országra átterjedtek. A tüntetők Daniel Ortega elnök távozását követelik. Az egykori sandinista (nicaraguai nemzeti-kommunista mozgalom) gerillavezér 1979 és 1990 között volt az ország elnöke, majd 2007-ben újra hatalomra került. Jelenlegi mandátuma 2022. januárig tart.

A tiltakozó mozgalom élén a diákok állnak. Április óta újra meg újra erőszakba torkolló összecsapásokra kerül sor a kormány támogatói és az ellenzéke között. Az összetűzésekben eddig már több mint 270-en veszítették életüket.